Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Tiltólistás ételek a szoptatás alatt

Nem véletlenül nem ajánlottak a kismamák számára a gyrosételek és a félkész termékek: egy brazil kutatás szerint a többek között ilyen ételekben is gyakori hidrogénezett zsírok terhesség és szoptatás alatti fogyasztása károsítja a baba egészségét, még bevitelük felfüggesztése után is.

Brazil kutatók vemhes és kölykeiket szoptató nősténypatkányoknál vizsgálták a hidrogénezett zsírok fogyasztásának hatásait. A normál étrendet kapó kísérleti állatokhoz képest az ilyen zsírokkal etetett patkányoknak sokkal kövérebb kölykeik születtek: a megfigyelések szerint az anya egészségtelen étrendje mintegy 40%-os testzsírnövekedést okozott az utódoknál.

Ugyanakkor azok a kispatkányok, amelyek születésük után normál étrenden voltak, kevesebbet ettek és kevésbé voltak kövérek, mint azok, amelyeknél születés után is folytatták a transz-zsírokban gazdag étrendet.

„Tudjuk, hogy a magzati fejlődésre igen nagy hatással van az anyák étrendje – nyilatkozta Luciana Pisani brazil táplálkozás-szakértő. – A terhesség és a szoptatás alatti étrend komolyan befolyásolja a magzat metabolikus és hormonális fejlődését. Mostani kutatásunk tanulsága szerint az egészségtelen, hidrogénezett zsírban gazdag étrend a gyermekekre is káros hatással van.”

A hidrogénezett zsírok előállítása során folyékony olajból szilárd halmazállapotú zsiradék keletkezik – ilyenek például a növényi olajokból készült margarinok. A hidrogénezés miatt a zsírsavak eredeti szerkezete megváltozik, és nagy mennyiségben jönnek létre transz-zsírok, melyek egészségre gyakorolt káros hatásait számtalan kutatás bizonyította.

Pisani szerint „a különböző zsírok hatalmas szerepet játszanak a magzati fejlődésben, ezért az édesanyák étrendje komoly befolyással bír a születendő gyermekekre. A hidrogénezett és transz-zsírokban gazdag étrend növelheti a szív- és érrendszeri problémák, valamint a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyeit, nemcsak az édesanyákban, de gyermekeikben is, ezért különösen fontos az egészséges táplálkozás terhesség és szoptatás idején.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szoptatas_terhesseg_hidrogenezett_zsirok