Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Van megoldás az anyák depressziója ellen

A depresszió szakértők szerint leginkább a fejlődő országokban élőket sújtja, ahol a betegek általában nem kapják meg a megfelelő kezelést. A Liverpooli Egyetem tudósai a fejlődő országokban élő anyákat célzó depresszió elleni kezelési módszert fejlesztettek ki.

Atif Rahman professzor pakisztáni tartózkodása alatt fejlesztette ki azt a terápiás programot, amelynek során helyi egészségügyi dolgozók látogatják meg a várandós édesanyákat terhességük utolsó hónapjában. A szakembereket kiképzik a kognitív terápia elveinek alkalmazására, illetve az anyák terhességük utolsó hónapjában hetente, a szülés után háromszor, majd kilenc hónap után foglalkozásokon vesznek részt. A szakemberek emellett folyamatosan figyelemmel kísérik az újszülöttek állapotát a születés után is.

„A depresszió az egyik vezető mentális betegség világszerte, és különösen veszélyes lehet kismamák és újdonsült édesanyák esetében – nyilatkozta Rahman. – Az anya depressziója alacsony születési súlyt, növekedési visszamaradást, gyakori hasmenést és immunhiányos állapotokat okozhat az újszülöttnél. Mivel a fejlődő országokban csak igen kevés pénz jut az egészségügyre, ezért ezek az esetek általában kezeletlenek maradnak, ami akár az újszülöttek életébe is kerülhet.”

A pakisztáni Rawalpindiben zajló kutatásban 903 édesanya vett részt, közülük 463 esetében alkalmazták az új terápiás programot. A kísérlet végére a kontrollcsoportban lévő édesanyák körében általában kétszer gyakoribb volt a depresszió, mint a terápiás csoport tagjai között a terhességet követő 6 és 12 hónapban.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/anyai_depresszio