Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Esős helyeken gyakoribb az autizmus

Az autizmus pontos okai máig nem ismertek, amerikai kutatók szerint azonban a zavar meglétéhez az időjárásnak, pontosabban az esőnek is köze lehet.

A Cornell Egyetem kutatóinak számításai szerint magasabb az autizmus aránya azon kisgyermekek körében, akik életük első három évében olyan helyen éltek, ahol sok eső esik. Mindez azt jelzi, hogy az autizmus megléte összefüggésben állhat a csapadékkal kapcsolatos környezeti tényezőkkel.

Az elmúlt évtizedekben egyre nő az autizmus előfordulása, mely részben a diagnosztikus módszerek változásának köszönhető, a kutatók szerint ez azonban nem egyedül felelős a zavar gyakoribbá válásáért.

A sok csapadék és az autizmus közötti kapcsolatra több magyarázat is lehetséges. Az egyik szerint a gyakori esőzés miatt a gyerekek kevesebb időt töltenek a szabadban, és többet foglalkoznak például tv-nézéssel, ami befolyásolja a fejlődésüket, másrészt így többet vannak kitéve olyan vegyi anyagoknak, mint például a háztartási tisztítószerek. Másrészt a gyakoribb benntartózkodás miatt kevesebb napfénynek vannak kitéve, ami hatással van a D-vitamin szintjére. Lehetséges magyarázat lehet még az, hogy az eső is tartalmazhat olyan kémiai anyagokat, amelyeknek hatása lehet az autizmusra.

Mindezek egyelőre csak feltevések, bizonyításukhoz további kutatások szükségesek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/autizmus_eso