Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mennyi kávét lehet inni a terhesség alatt?

A terhesség alatt a kismamáknak a minimumra kellene csökkenteniük a kávé-, tea- és kólafogyasztásukat, mivel egy új tanulmány szerint összefüggés van a koffeinbevitel és az alacsony születési súly között.

Brit kutatók a terhesség 8-12. hetében járó várandós nőket kérdeztek ki étkezési szokásaikról, illetve megmérték a nyálukban található koffeinszintet. A kutatók a koffeinfogyasztás mértékét a később megszületett csecsemők születési súlyához viszonyították – utóbbi széles körben használt viszonyítási pont az egészség megítélésében, különösen ha cukorbetegség vagy szívbetegség van jelen.

Azoknál a nőknél, akiknél a koffeinfogyasztás naponta 100 és 199 mg közé esett, 20%-kal nőtt az esély, hogy relatíve kisebb súlyú újszülöttet hoznak a világra, mint azok, akik kevesebb, mint 100 milligramm koffeint vittek be naponta. A kockázat 300 mg feletti fogyasztás esetén 50%-ra emelkedett.

Egy átlagos csésze kávé körülbelül 100 mg koffeint tartalmaz, a tea körülbelül a felét, azonban a koncentráció változhat az elkészítés módjától és a termék márkájától függően. A koffein továbbá jelen van még a kólában, a csokoládéban és egyes kábítószerekben is.

Egy korábbi kutatás már kiderítette, hogy a koffein könnyen átjut a méhlepényen keresztül a magzatba, de az alacsony születési súllyal való összefüggés egyelőre nem teljesen világos. A kutatók szerint ésszerű lenne már a terhesség előtt csökkenteni a koffeinfogyasztást.

A brit Élelmiszerszabvány-Hivatal a tanulmány fényében a várandós nők számára javasolt koffeinbevitelt napi 300 mg-ról 200 mg-ra csökkentette – ez megfelel körülbelül két csésze kávénak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg_koffein