Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Könnyebben viselik a stresszt a szoptatott gyerekek

Számos egyéb előnye mellett az anyatejes táplálás pszichológiai szempontból is kedvezőbb a gyermek fejlődésére nézve. A szoptatás az erősebb szülő-gyermek kapcsolaton kívül az iskoláskorra is kihatva segíti a stresszel és szorongással való megküzdést.

A szülők válása minden gyermek számára nagy stresszt jelent, amit könnyebben dolgoznak fel azok a gyerekek, akiket édesanyjuk szoptatott – derült ki egy amerikai kutatásból. Az elvált szülők nem szoptatott 5-10 éves gyermekei 9,4-szer nagyobb eséllyel lettek szorongók más gyermekekhez képest. Ugyanez a szám az elvált szülők szoptatott gyermekeinél mindössze 2,2-szeres.

A kutatók szerint az anya és gyermeke közti fizikai kapcsolat az első néhány napban olyan idegi és hormonális utakat kialakításához járul hozzá, melyek később segítenek a stressz feldolgozásában. "Az anyatej egy biológiai csoda, emellett a szoptatással járó érintkezés hozzájárul az idegsejtek fejlődéséhez" – mondta el Judy Hopkinson, a houstoni Baylor Orvostudományi Egyetem táplálkozástani részlegének gyermekgyógyász docense.

A szakértő szerint a nem szoptatott csecsemőknél a minél több érintés és dajkálás érhet el hasonló hatást. Hopkinson hozzátette, hogy a sikeresen szoptató anyák általában támogató környezetben élnek, mely szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy krízishelyzetben csökkenjen a gyermekre háruló stressz.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a szoptatást a lehető leghamarabb, a szülést követő egy órán belül el kellene kezdeni. Az emlőmirigyek ugyanis olyan illatú anyagokat is termelnek, mint a magzatvíz, amit az újszülött könnyen felismer. A legtöbb anya számára nem indul könnyen a szoptatás, ez azonban nem jelenti azt, hogy később sem fog sikerülni. Nem szabad feladni a próbálkozást, ha szükséges, érdemes szakember segítségét kérni.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/szoptatas_stressz