Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

2-3 éves korban kezdődik az igazi kövérség

Az elhízott tizenéves gyerekek súlytöbblete két-három éves korukban kezd fölrakódni, vagyis a felnőttkori elhízás már gyermekkorban elkezdődik – állapította meg egy finn vizsgálat.

A jómódú országokban mind több az elhízott gyermek, és a súlytöbblettel küzdő felnőttek gondjai már évtizedekkel korábban is sejthetők. A finnországi STRIP-vizsgálat során szülők és gyermekeik sorsát, testsúlyának alakulását követték 13 éven keresztül, hogy választ találjanak arra, miképpen lehet kedvező irányba mozdítani a finn gyerekek szív- és érrendszeri kockázati tényezőit.

Hans Lagström és munkatársai mind a gyerekeket, mind a szülőket évente gondosan megvizsgálták, külön figyelmet fordítva testsúlyuk alakulására. A fiatalok állapotát hét hónapostól 13 éves korukig követték nyomon. Véletlenszerű kiválasztás szerint a szülők egyik csoportja évente két alkalommal részletes, elsősorban a zsírfogyasztásra vonatkozó tanácsadásban vett részt, a többi szülőt ilyen táplálkozási oktatásra nem hívták be.

A tapasztalatok szerint a duci tizenévesek két-három esztendős koruktól kezdtek gyorsabban hízni, mint karcsú társaik. A kislányok ötéves korukban váltak értékelhetően kövérré, a fiúk később, általában nyolcadik életévük után. Itt is érvényesült a nemzetközileg már ismert összefüggés: az elhízott gyerekek általában elhízott szülők gyermekei.

A munkacsoport vezetője emlékeztet arra, hogy azok a felnőttek, akik már tizenévesen túlsúlyosak voltak, következő évtizedeikben is gyakrabban bajlódnak táplálkozási és anyagcsere-betegségekkel, szívpanaszokkal, légzési zavarokkal, valamint béldaganatokkal, mint azok a kortársaik, akiknek nem volt és felnőttkorukban sincs súlytöbbletük.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/elhizott_gyerekek