Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fontosabb az orr, mint a szem

Bár a nevek memorizálása sok embernek gondot jelent, az arcokra azért a legtöbben jól emlékszünk. Maga az arcfelismerés annyira automatikus folyamat, hogy nem is gondolunk bele, agyunk pontosan hogyan, és mely vonások alapján képes beazonosítani az ismerős arcokat.

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy az arcok felismerése során leggyakrabban a szemet, az orrot, és a szájat jegyezzük meg először. Egy mostani kutatás azonban rácáfol erre, és felfedi, hogy pontosan melyik az a pont, amely alapján agyunk az ismerős arcokat azonosítja.

Janet Hui-wen Hsiao és Garrison Cottrell, a Kalifornia Egyetem kutatói kísérletük során különböző arcképeket mutattak önkénteseknek, szemmozgásukat pedig egy direkt erre specializálódott eszközzel rögzítették, így pontosan meghatározhatóvá vált, hogy az arc mely pontjait meddig nézzük.

Az eredmények szerint egy ismeretlen arc esetében először mindig az orrtól egy kissé balra lévő pontot nézünk meg; a korábbi feltevések szerinti a legfontosabb támpont, a szem, pedig csak a harmadik dolog, amire rápillantunk egy arcon. Az, hogy legelőször az orrot pécézzük ki, a kutatók szerint valószínűleg annak köszönhető, hogy „ez az arc közepe, ehhez képest viszonyítunk mindent, és ez a hely a legoptimálisabb az egész arc vizsgálatára”.

A kutatók szerint ahhoz, hogy egy arcot később fel tudjunk ismerni, elég mindössze kétszer rápillantani.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/arcfelismeres_orr_szem