Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kiütéseket okozhat a sok mobilozás

A Brit Bőrgyógyászok Társasága arra figyelmeztetett, hogy a mobiltelefonok egy újfajta allergiás bőrbetegséget okozhatnak. A mobiltelefon okozta dermatitis (bőrgyulladás) kiütésekkel jár, és azokban alakul ki, akik sok időt töltenek telefonálással.

A jelenségre olyan betegek kapcsán figyeltek fel, akik arcán és fülén mással nem magyarázható kiütések jelentek meg. Alaposabb vizsgálattal kiderült, hogy a mobiltelefonok burkolatának vagy nyomógombjainak nikkeltartalma okozta a problémát.

A nikkelallergia a leggyakoribb kontaktallergiás megbetegedés az Egyesült Királyságban, a lakosság körülbelül 30%-át érinti és folyamatosan növekszik az előfordulása. A nők nagyobb eséllyel betegszenek meg mobiltelefon okozta dermatitisben, mivel ők nagyobb valószínűséggel válnak már korábban nikkelérzékennyé valamilyen nikkellel bevont ékszer viselése során.

„Ha valakinek volt már korábban például nikkeltartalmú övcsat vagy ékszer okozta allergiás reakciója, nagyobb az esélye, hogy a nikkeltartalmú telefonok is allergiás reakciót váltanak ki benne – mondta Dr. Graham Lowe, a Brit Bőrgyógyászok Társaságának tagja. A mobiltelefon okozta bőrgyulladás típusosan az arcon vagy a füleken jelenik meg, bár elméletileg előfordulhat az ujjakon is, ha valaki sokat használja a telefon fém gombjait.

Egy korábbi vizsgálat során az Egyesült Államokban nyolc különböző gyártó 22 népszerű mobiltelefonját vizsgálták, közülük 10 nikkelt is tartalmazott. A Brit Bőrgyógyászok Társasága azt javasolja, ha valakinek kiütések jelennek meg az arcán, ami feltehetően mobiltelefon használatnak tulajdonítható, keresse fel orvosát.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mobiltelefon_dermatitis_nikkelallergia