Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Bölcsőhalál ellen ventilátort a gyerekszobába!

Nagymértékben csökkenti a hirtelen bölcsőhalál (SIDS) előfordulását, ha a csecsemők szobájában ventilátort működtetnek – derült ki egy kutatásból.

Bár az Egyesült Államokban a bölcsőhalál előfordulása jelentősen csökkent az utóbbi években, még mindig vezeti a csecsemőkori haláloki listát. Dr. De-Kun Li, az oaklandi Kaiser Permanente kutatójának tanulmánya szerint 72 százalékkal kisebb a hirtelen bölcsőhalál (SIDS) esélye, ha a csecsemő működő ventilátor mellett alszik.

A jelenlegi elmélet szerint azért következik be a halál, mert a csecsemő újra és újra szén-dioxidot lélegez be, és vagy nincs ereje megmozdulni, vagy nem elég fejlett az idegrendszere, hogy észlelje a veszélyt, mindenesetre a szén-dioxid a légutakban marad. Szakértők genetikai és környezeti tényezőket is valószínűsítenek a halálos folyamat hátterében. Rizikótényezőnek számít a hason alvás, vagy a puha ágynemű használata. Li és kutatótársai szerint a cumival alvás csökkenti a bölcsőhalál kockázatát.

A ventilátor védő szerepének vizsgálatához 185 bölcsőhalált halt csecsemő, valamint 312 véletlenszerűen kiválasztott, azonos életkorú, etnikumú és lakóhelyű csecsemő édesanyját kérdezték meg. Az is kiderült, hogy a nyitott ablak szintén csökkenti valamelyest a rizikót, ám ez nem érte el a statisztikailag szignifikáns mértéket. A ventilátor elhelyezésénél ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl közel a gyermek ágyához, és a csecsemő semmiképp se tudjon hozzáférni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/bolcsohalal_ventilator