Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Félmillió kismama hal meg évente

Minden évben világszerte több mint 500 ezer nő hal meg terhesség alatt vagy szülés közben, közülük mintegy 70 ezer tinédzserkorú lány – derül ki az UNICEF jelentéséből.

A gyermeksegély-szervezet szerint további 10 millió nő szenved sérüléseket a terhesség és szülés alatt a helytelen orvosi ellátás miatt. A halálozások 99%-a a fejlődő országokra esik, mindenekelőtt Dél-Ázsiára és Afrika Szaharától délre eső országaira.

Az anyai halandóság okai ismertek, ugyanúgy, mint azok az eljárások, melyekkel megakadályozhatók lennének, mégis sokan halnak meg – jelentette ki a egészségügyi programjának vezetője, Peter Salama.

Ugyan az adatok szerint az anyák halálozása 1990 óta világszerte csökkent – százezer szülésből 430-ról 400-ra –, a legszegényebb családok egészségügyi alapellátásába történő fokozott beruházások nélkül nem sikerül majd elérni, hogy 2015-ig kétharmadával csökkentsék ezt az arányt.

Az UNICEF szerint az anyai halandóság mutatja, hogy milyen sok nő van hátrányban a fejlődő országokban, ahol egy nő halálozási kockázata 1:76, míg az ipari országokban csak 1:8000. A legsúlyosabb a helyzet a nyugat-afrikai Nigériában, ahol minden hetedik anya meghal.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kismama_halalozas