Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Függővé teszik gyerekeiket a dohányzó szülők

Azok a szülők, akik otthon vagy az autóban gyermekeik jelenlétében dohányoznak, nem csak károsítják a gyerekek egészségét, de nikotinfüggővé is teszik őket – állítják kanadai kutatók.

Széles körben elterjedt nézet, hogy a nemdohányzóknál nem alakulhat ki nikotinfüggőség, ám ezt a vélekedést az új kutatási eredmények a feje tetejére állították.

Kanadai kutatók 10-12 éves iskolásokat kérdeztek ki az egészségükről és viselkedésükről, köztük a nikotinfüggőségről és a passzív dohányzásról. Az otthonukban vagy az autóban passzív dohányzásnak kitett gyerekek 5%-a számolt be a nikotinfüggőség tüneteiről (pl. depressziós hangulat, alvászavar, ingerlékenység, szorongás), annak ellenére, hogy ők maguk sosem dohányoztak – mondta el Dr. Jennifer O’Loughlin, a Montreal Egyetem munkatársa.

A kutató szerint olyan közegészségügyi intézkedésekre van szükség, melyek a gyerekek jelenlétében történő dohányzás abbahagyását szorgalmazzák, és tiltják az autóban való dohányzást, ha a szülők a gyerekeivel együtt utaznak.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/passziv_dohanyzas_nikotinfuggoseg