Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Tényleg kevésbé káros a light cigaretta?

Évtizedek óta kaphatók light cigaretták, amelyek kevesebb nikotint tartalmaznak, mint a normális dohánytermékek. A gyártók szerint ezek a cigaretták kevésbé károsítják a dohányosok egészségét, egy kutatás szerint azonban ez egyáltalán nincs így.

A Kalifornia Egyetem (UCLA) kutatói szerint a light cigaretták közel annyi nikotint juttatnak az agyba, mint a normális változatok, így egyáltalán nem jobbak azoknál.

A light cigaretták nikotintartalma 0,6 és 1 milligramm között mozog, szemben a normális cigaretták 1,2-1,4 milligrammjával. A kutatók szerint ennek azonban nincs jelentősége, hiszen már igen csekély nikotinmennyiség is képes működésbe hozni az agyban lévő nikotinreceptorokat.

Agyunkban a nikotin az idegsejtek specifikus molekuláihoz, a nikotinos acetilkolin-receptorokhoz csatlakozik. Az idegsejtek kommunikációjakor az idegimpulzusok a sejtek közti szinapszisokon, kémiai úton „ugrálnak” végig a neurotranszmitterek segítségével. A neurotranszmitterek ezután az idegsejtek receptoraihoz csatlakoznak – az acetilkolin esetében ez a dopamin nevű örömérzetet kiváltó vegyület szervezetbe kerülését eredményezi. A nikotin az acetilkolin hatását utánozza, de hatása tovább tart, és általa jóval több dopamin jut a szervezetbe.

A normális cigaretta a nikotinreceptorok 88%-át aktiválja, a light cigaretták esetében ez az arány nem sokkal kevesebb: 78%. „Ezen adatok alapján elmondhatjuk, hogy nincs sok különbség a normál és light cigaretták között, ezért utóbbiak legalább olyan károsak az egészségre, mint a hagyományos cigaretták” – írják a kutatók.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/light_cigaretta_nikotin