Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

"Pasirexia”: egyre gyakoribb az anorexia a férfiaknál

Az anorexia ma már nem csak a fiatal lányok betegsége – egyre több fiúnál és férfinál alakul ki. Táplálkozási zavarokkal foglalkozó ausztrál szakemberek mindezért az elhízási járványt teszik felelőssé: egyre több tinit gúnyolnak a túlsúlyáért, és az egészséges táplálkozásról szóló tájékoztatók is összezavarják őket.

Több mint 7 millió ausztrál túlsúlyos vagy elhízott, de a Táplálkozási Zavar Alapítvány naponta több telefonhívást is kap olyan fiúk családtagjaitól és barátaitól, akik éheztetik magukat, vagy evési rohamaikat követően az önhánytatáshoz folyamodnak.

„A táplálkozási zavar a fiúk körében eddig rendkívül ritkán fordult elő, de ma már ők sincsenek biztonságban” – mondta az alapítvány vezetője, Greta Kretchmer. A statisztikák szerint az anorexiások körében minden tizedik felnőtt és minden negyedik gyerek fiú, de Kretchmer szerint a valódi számok ennél jóval magasabbak.

„A média és a társadalom felől egyre nagyobb nyomás nehezedik ránk a kinézetünkre vonatkozóan, a kövérségről pedig ellentmondásos üzenetek érkeznek. Egyre több fiú esik abba a hibába, hogy túledzi magát, vagy hajmeresztően alakítják át táplálkozásukat: növelik a fehérjét, a szénhidrátokat pedig elhagyják. A fittséget és a testedzést túlzottan dicsőítik, így aztán a fiúk egyenesen betegségekbe hajszolják magukat.” – mondta Kretchmer.

A Westmead Gyermekkórház táplálkozási zavarokkal foglalkozó részlegének igazgatóhelyettese, Sloan Madden megerősítette, hogy már nyolcesztendős kisfiút is diagnosztizáltak anorexiával. A háziorvosok és szülők azonban gyakran nem ismerik fel a betegséget, mert azt hiszik, hogy abban csak a lányok érintettek. „Azt tapasztaltuk, hogy ezek a fiúk már sokkal súlyosabb állapotban kerülnek a kórházba, mint a lányok.” – mondta Madden.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fiu_anorexia