Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

A magas fizetések miatt terjed a HIV

Az ausztrál bányászat fellendülése és az ezzel járó magas fizetések is hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt nyolc évben csaknem ötven százalékkal emelkedett a HIV-fertőzöttek aránya az országban.

A hivatalos nemzeti statisztika szerint mintegy 10 ezer AIDS-es és 27 ezer HIV-fertőzött ember élt 2007-ben Ausztráliában. A számoknál megdöbbentőbb a növekedés mértéke. Don Baxter, az AIDS Szervezetek Ausztrál Szövetségének vezetője szerint az új fertőzöttek között sok a heteroszexuális férfi, bányászok és üzletemberek.

Nyugat-Ausztráliában, ahol a vasérc és a földgáz exportja dollármilliárdokat hoz, 68 százalékkal emelkedett a HIV-fertőzések száma a heteroszexuális férfiak körében három év alatt – közölte Baxter. A jól fizetett szakemberek szabadságukat Pápua Új-Guineában, Thaiföldön, Kambodzsában és más délkelet-ázsiai országokban töltik, ahol sokszor védekezés nélkül vesznek igénybe szexuális szolgáltatásokat.

„Ezek a fickók nagyon magas bérekért távoli vidékeken dolgoznak, és közvetlen gépek szállítják őket a három-négy órára lévő üdülőhelyekre” – mondta a civil szervezet vezetője, aki egyúttal több nemzeti megelőzési és tájékoztató program indítását sürgette.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/hiv_aids_ausztralia