Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Amputációhoz is vezethet a passzív dohányzás

A passzív dohányzás fontos kockázati tényezője a perifériás artériás betegségeknek, érintheti a lábartériákat és akár amputációhoz is vezethet – közölték kínai kutatók.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy kapcsolat van a passzív dohányzás és a szívbetegségek, valamint a szélütés között. A Circulation című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban a pekingi Jao Ho (Yao He) és kutatócsoportja passzív dohányzásnak kitett nők perifériás keringési betegségeit is vizsgálta.

Kínában a dohányzás sokkal elterjedtebb a férfiak körében, mint a nőknél, utóbbiak általában kényszerűen válnak passzív dohányossá. A tanulmányban vizsgált 1209, hatvan év fölötti nő sosem dohányzott; közülük 477 volt passzív dohányzásnak kitéve az elmúlt évtizedben legalább két évig otthonában vagy a munkahelyén.

A kutatók úgy találták, hogy a passzív dohányzás 67 százalékkal növelte a perifériás artériás megbetegedések, 69 százalékkal a szívproblémák és 56 százalékkal a szélütés kockázatát. Ahogy a passzív dohányzás mértéke és időtartama emelkedett, úgy nőtt a felsorolt problémák kockázata is – állapította meg Jao Ho.

A kutatók rámutatnak arra, hogy tanulmányuk újabb bizonyítékot szolgáltat a passzív dohányzás ártalmasságára, ezért közegészségügyi intézkedéseket sürgetnek az egészségi kockázat csökkentésére.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/passziv_dohanyzas_amputacio