Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Akiknek tanítani kell az érzelmeket

Egy radikálisan új program keretében emberi arccal díszített játékvonatok és egy oktató DVD segítségével igyekeznek az érzelmeket elmagyarázni az autista gyermekeknek, hogy segítsenek legyőzni állapotuk legnagyobb kihívását jelentő problémáját: az emberi arckifejezések felismerését.

Az autista gyermekek, illetve azok, akik az Asperger-szindróma nevű közepesen súlyos fejlődési rendellenességben szenvednek, szeretik, ha az olyan tárgyak, mint a játékvonatok vagy mechanikus eszközök kiszámítható rendben állnak, viszont félnek a nehezen meghatározható dolgoktól, mint például az arcok.

Egy brit csoport kifejlesztett egy egyedi, a két funkciót ötvöző eszközt, mely Ausztráliában került forgalomba. „Kutatásaink eredményei alapján ha igazi arcokat teszünk a játékvonatokra, villamosokra, vitorláshajókra és más, általuk kedvelt tárgyakra, akkor arra biztatjuk őket, hogy felfigyeljenek az emberi érzésekre, és képesekké váljanak felismerni azokat.” – mondta Simon Baron-Cohen professzor, a Cambridge Egyetem Autizmus Kutatóközpontjának igazgatója.

A DVD-n a brit színész, Stephen Fry hangja magyarázza az egyszerű érzelmeket, mint például a boldogság, szomorúság, harag; egészen a bonyolultabbakig, mint amilyen a sajnálkozó, fáradt vagy vicces.

A filmet már eljuttatták negyvenezer brit családhoz. Az eredmények szerint a legtöbb gyerek, aki négy héten át napi negyed órát nézte a filmeket, felzárkózott kortársaihoz az érzelmek felismerése terén. Dr. Cheryl Dissanayake, a melbourne-i La Trobe Egyetem Olga Tennison Autizmus Kutatóközpontjának igazgatója elmondta, hogy az ehhez hasonló programok nagyon hasznosak az autista gyermekek számára, mert olyasmit tanulnak meg a segítségével, ami általában nem érdekli őket.

„Az egészséges gyermekekkel ellentétben az autisták nem igen foglalkoznak ilyen kérdésekkel. – mondta Dr. Dissanayake. Ez nagyon sok problémát jelent a társas érintkezésük során. Az olyan innovatív technikák, mint a DVD segít az információ feldolgozásában, mely központi szerepet játszik a szociális fejlődésükben.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/autista_autizmus_erzelmek