Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Az újszülöttet is védi a terhesség alatti influenzaoltás

Az újszülöttek is ellenállhatnak az influenzának, ha anyjukat beoltották a betegség ellen a terhesség idején – mutatta ki egy amerikai kutatás.A Johns Hopkins Egyetem orvosi fakultásának munkatársai a washingtoni Nemzeti Vakcinációs Tanács ülésén ismertették a New England Journal of Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukat, amelyben 340 bangladesi anyát és gyermekeiket vizsgálták.

Az eredmények meggyőzőek: az oltás 63 százalékkal csökkentette az influenza előfordulását az újszülöttek körében, és a súlyos légzőszervi betegségek is 36 százalékkal ritkábbá váltak.

„Jóllehet, nem létezik ilyen kicsi gyermekek számára oltóanyag, a kutatásaink mégis kimutatták, hogy a terhes anyák vakcinációjával a csecsemők fertőződésének esélye is jelentékenyen alacsonyabbá tehető” – magyarázta Mark Steinhoff kutatásvezető.

Nem kis eredmény ez – tette hozzá – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy hat hónapos kor alatt az influenza a leggyakoribb oka a kicsik kórházba kerülésének.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/terhesseg_influenzaoltas