Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Merevedési zavarokat okozhat az alvási apnoé

Az alvási apnoé (alvás közbeni légzéskimaradás) hatására fellépő oxigénhiány a férfiaknál merevedési zavart okozhat. A probléma szerencsére kezelhető.

A Louisville Egyetem kutatói egereken végzett kísérletek során rájöttek, hogy az obstruktív alvási apnoé miatt fellépő oxigénhiányos állapot (krónikus intermittáló hypoxia, CIH) hatására egy hét múlva az egerek spontán napi merevedéseinek száma közel 55%-kal csökken. Öt hét után az egerek párzásai között eltelt idő majdnem hatvanszorosára nőtt az eredeti értéknek.

A kísérlet végeztével újabb hat hétbe telt, amíg az egerek visszanyerték merevedési funkcióik 74%-át. Eredeti merevedési funkcióikat csak olyan gyógyszer adásával tudták visszaállítani az orvosok, mely növeli a nitrogén monoxid jelenlétét a szervezetben.

„Már a rövidebb ideig tartó CIH állapotok is előidézhetnek igen súlyos merevedéi zavarokat” –nyilatkozta Dr. David Gozal, a Louisville Egyetem professzora. „Bár a mostani kísérleteket állatokon végeztük, a krónikus intermittáló hypoxiának hasonló káros hatásai vannak az emberekre nézve is, hiszen az oxigénhiány hasonlóképpen hat a szervekre minden emlősben” – nyilatkozta John Heffner, az Amerikai Mellkasgyógyászati Alapítvány volt elnöke. Ezért is különösen fontos az alvási apnoé korai felismerése, különös tekintettel a betegség gyakori előfordulására.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/apnoe_merevedesi_zavar