Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Férfi agy, női agy: Van különbség?

Azt, hogy van különbség a két nem agya között, régóta sejtettük. Azonban csak nemrégiben fedezték fel, hogy a férfiak agyának egyes területein több kapcsolat van az idegsejtek között, mint a nőkében.

Le kell szögezni, hogy ez a kutatási eredmény nem azt jelenti, hogy a férfiak általánosságban jobbak a nőknél, hanem arra utal, hogy bizonyos feladatokat a nők, bizonyos feladatokat pedig a férfiak végeznek ügyesebben. A férfiak jobbak a térérzékelésben és a tárgyak helyzetének megítélésében, míg a nők verbális memóriája jobb.

Az agykutatók régóta keresik a választ, hogy milyen szerkezeti eltérések okozhatják ezeket a különbségeket. A közelmúltban számos tanulmány a szürke- és fehérállomány két nemben eltérő arányát, valamint az idegsejtek eloszlásbeli különbségeit tette felelőssé a férfi és női agyak eltéréseiért.

A legfrissebb tanulmányt a madridi Consejo Superior de Investigaciones Cientificas végezte, további magyarázatok után kutatva. A kutatók epilepsziás betegek agyából terápiás céllal eltávolított agyszövetet vizsgáltak elektronmikroszkóppal. Az eredmények természetesen nem csak az epilepsziások agyára vonatkoznak, hiszen a betegekből az ép agyszövetet távolították el.

A kutatók azt találták, hogy a férfiak agyának temporális lebenye, azaz halántéklebenye, mely az érzelmi folyamatok lezajlásában vesz részt, több sejtközötti kapcsolatot tartalmazott, mint a nőké. További vizsgálatok szükségesek az agy többi részének felderítésére, valamint az eredmény jelentőségének elemzése is még várat magára.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ferfi_noi_agy