Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Méhen belüli védelem szénanátha, asztma ellen

A terhesség körülményei sok szempontból befolyásolják a születendő gyermek egészségét, Új-zélandi kutatók szerint például a felére csökkenthet az asztma és a szénanátha későbbi rizikója, ha az anya a terhesség alatt farmon él, és kapcsolatba kerül állatokkal, valamint az általuk hordozott baktériumokkal.



A Massey Egyetem kutatása korábbi tanulmányok eredményeit támasztja alá, melyek szerint csökkentheti az asztma és más allergiás betegségek rizikóját, ha valaki az élet korai szakaszában farmon/tanyán él, és gyakori kapcsolatban van az állatokkal. A mostani, ezerháromszáz farmer gyermekeit vizsgáló tanulmány azonban ennél tovább megy, és azt állítja, hogy ez a védelem már a születés előtt kialakulhat.

A kutatók szerint a legnagyobb fokú védelem azoknál a gyerekeknél alakult ki, akik jelenleg is farmon élnek és akiknek édesanyja a terhesség alatt tanyasi életet élt. Mindez az asztma rizikójának 50%-os csökkenését jelenti, a szénanátha és az ekcéma pedig még ennél is kisebb mértékben érinti ezeket a gyerekeket. A jelenség okai nem tisztázottak, bár valószínűleg az immunrendszer kialakulásával van összefüggésben.

Tanyán vagy farmon élni rendszeres kontaktust jelent a haszonállatok által hordozott baktériumokkal, például a velük való érintkezés vagy a pasztörizálatlan tej fogyasztása révén. A kutatók szerint ez elnyomhatja azoknak a speciális immunsejteknek a termelődését, melyek az asztma kialakulásához köthetőek.

Bár véleményük szerint a baktériumoknak való kitettség a terhesség alatt hasznos lehet, a pozitív hatás csak akkor marad fent, ha a gyermek születés után is ugyanilyen körülmények között él.

A kutatás valószínűleg nem fogja megváltoztatni a terhességgel kapcsolatos ajánlásokat, melyek néhány haszonállattal kapcsolatban óvatosságra intenek, ugyanis olyan fertőzéseket hordoznak, melyek ártalmasak a babára nézve. Egy fertőzés például vetélést okozhat az anyajuhoknál, és az ember esetében is ugyanilyen a hatása, de emellett néhány állat ürüléke is veszélyes lehet.

A BBC által megszólaltatott szakértő, Dr. Elaine Vickers, egy brit asztma szervezet munkatársa szerint mindez alátámasztja azt a hipotézist, hogy a potenciális allergéneknek való korai kitettség csökkenti az asztma kialakulásának esélyét.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szenanatha_asztma_terhesseg