Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egyre hosszabb lesz a pollenszezon a jövőben

Ha úgy érzi, hogy parlagfű-allergiája tünetei egyre rosszabb, valószínűleg igaza van. Amerikai kutatók szerint ebben a globális felmelegedés a bűnös, és sajnos a jövőbeni kilátások egyre rosszabbak: az allergia tüneteit a globális klímaváltozás valószínűleg egyre súlyosabbá teszi.



A legújabb kutatások szerint a növekvő hőmérséklet és széndioxid-szint hosszabb allergiaszezont és magasabb pollenkoncentrációt okoz. Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia hivatalos lapja egész szeptemberi számát annak a témának szenteli, hogy hogyan hat a klímaváltozás az allergiára.

A kutatók határozottan egyetértenek abban, hogy a klímaváltozás rengeteg allergiát okozó növényre van hatással, hosszabb pollenszezont okoz, és növeli a megbetegedések számát a késő nyári időszaktól kezdve.

Richard W. Weber, az akadémia Aerobiológiai Tanácsának elnöke leírja, hogy a széndioxidszint emelkedése 61-90%-kal növelte a pollentermelést bizonyos parlagfüvek esetében. Egy parlagfű növény egy átlagos szezon alatt 1 milliárd pollenszemcsét termel. Mivel a szemcsék igen könnyűek, akár 300 kilométert is utazhatnak a széllel, így egyetlen szabadtéri hely sincs biztonságban tőlük.

Mit tehetünk a parlagfű-allergia ellen?

Az őszi allergiák közül a legmeghatározóbbnak számító parlagfű-allergia esetében az injekciók vagy az immunterápia 90 százalékig hatékonyak lehetnek.
A betegek ezen kívül számos egyszerű intézkedéssel enyhíthetnek tüneteiken:
Tartsuk csukva az ablakokat, hogy a pollenek ne kerülhessenek be a lakásba! Használjunk inkább légkondicionálót, amely megszűri a levegőt!
Ne menjünk a szabadba, amikor a pollenkoncentráció a legmagasabb! (Általában délelőtt 10 és délután 4 között.)
Váltsunk ruhát a szabadtéri tartózkodás után, és ne szárítsuk a ruhákat szabad levegőn!
Alvás előtt zuhanyozzunk le, hogy eltávolítsuk a polleneket a hajunkból és a bőrünkről, így nem kerülhetnek be az ágyunkba.
Ellenőrizzük a napi pollenszintet közvetlen környezetünkben az internet segítségével!
Keressünk fel hivatalos allergológust, hogy diagnosztizálja és kezelje allergiánkat!



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/pollenszezon_parlagfu_allergia