Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Érzéketlenné tesz a császármetszés

A kisbaba sírását jobban "szívére veszi" az az anya, aki természetes úton szült, mint aki császármetszés során hozta világra gyermekét – tűnik ki egy tanulmányból.



James Swain, a Yale Egyetem kutatója, aki a tanulmányt jegyezte, ezt azzal magyarázza, hogy a császármetszés „megváltoztatja a szülés neuro-hormonális tapasztalatát, csökkenti az anya agyi érzékenységét a szülés utáni időszakban”.

A tanulmány magyarázatot ad arra a már korábban is észlelt jelenségre, hogy a császármetszés után gyakori a szülés utáni depresszió. A vaginális szülés során ugyanis a hipofízis oxitocin hormont bocsát ki, amelynek fontos szerepe van az anya és gyermeke közötti kapcsolat megteremtésében, ezért „a szeretet hormonjának” is nevezik. Az oxitocin a vaginális szülés során az izmok összehúzódását stimulálja, ugyanakkor erősíti a babával való együttérzést is.

Neurológusok mágneses rezonanciavizsgálattal (MRI-vel) tanulmányozták 2-4 hete szült anyák agyát és megállapították, hogy az érzelmi és motivációs központok jobban aktivizálódtak azoknál, akik a kisbabát természetes úton hozták a világra, mint azoknál, akiknél császármetszést hajtottak végre.

Swain szerint ezek a megfigyelések fontos hozzájárulást jelentenek az anya és gyermeke közötti kötődés neurofiziológiai és lélektani alapjainak megértéséhez.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/csaszarmetszes_szules_erzekenyseg