Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Halálos betegségtől véd az allergia?

Ausztrál kutatók szerint szerint az asztmához és szénanáthához hasonló allergiás megbetegedésekben szenvedők esetében kisebb az esélye egy ritka rákbetegség kialakulásának.

Az Új Dél-Walesi Egyetem kutatói szerint az atópiás allergiás megbetegedésekben szenvedők körében 25 százalékkal kisebb a non-Hodgkin limfóma (NHL) kialakulásának esélye, mint az egészségeseknél. A megfigyelések szerint minél több atópiás allergiás betegsége van valakinek, annál kevesebb az esélye az NHL kialakulására. Három ilyen típusú betegség megléte esetén a limfóma kialakulásának esélye 40%-kal csökken.

A non-Hodgkin limfóma előfordulása az utóbbi 50 évben köze megháromszorozódott. Jelenleg ez a hatodik leggyakoribb halálok Ausztráliában, és még ezzel együtt is sok a kezeletlen és fel nem ismert eset.

„A mostani eredmények igen meglepőek – nyilatkozta a kutatást vezető Dr. Claire Vajdic. – A non-Hodgkin limfóma ismert rizikófaktorai ugyanis a különböző immunhiányos megbetegedések és bizonyos fertőzések. Az NHL ezért különösen gyakori a HIV-fertőzöttek és a szervátültetésen átesettek körében. Éppen ezért eddig úgy hittük, hogy az atópiás allergiához hasonló immunzavarok – mint a szénanátha, az asztma és az ételallergia – növelik a limfóma kialakulásának esélyeit, ennek azonban pont az ellenkezője igaz.”

A vizsgálatok kiderítették, hogy az allergiás betegségek csak a B-sejtes non-Hodgkin limfóma kialakulásának esélyeit csökkentik, mely a betegség leggyakoribb fajtája. „Bár a pontos biológiai mechanizmus egyelőre ismeretlen, az teljesen világos, hogy a krónikus és többszörös atópiás allergiás állapotok szoros összefüggésben hozhatók a limfóma kialakulási esélyeinek csökkenésével – nyilatkozta Dr. Vajdic. – Az allergiás megbetegedések genetikai és környezeti vizsgálata a későbbiekben talán segít majd pontosabb képet kapnunk e két betegség kapcsolatáról, és segít megérteni azokat a biológiai folyamatokat, amelyek közrejátszanak ezekben az esetekben.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/allergia_non-hodgkin_limfoma