Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Visszanövesztett szőrsejtektől javulhat a hallás

A hallásban nélkülözhetetlen szerepet betöltő szőrsejteket sikerült újranöveszteniük egerekben amerikai kutatóknak, közölte a Nature című tudományos lap. Az eredmény egy nap segíthet a halláskárosodást elszenvedett emberek gyógyításában is.



A süketséget gyakran a belsőfül szőrsejtjeinek károsodása okozza, amelyek az emlősökben nem regenerálódnak. Az életkor előrehaladtával a szőrsejtek elpusztulhatnak vagy működésük lassan romlik, az erős zajtól vagy egyes gyógyszerektől pedig gyors is lehet elhalásuk.

John Brigande, az Oregoni Egyetem munkatársa és kutatócsoportja génterápia segítségével állította helyre a belsőfül csigájának (cochlea) szőrsejtjeit egerekben. Tanulmányuk szerint még az anyaméhben génsebészetileg avatkoztak be az egérmagzatok fejlődésébe, miáltal a nem érzékelő sejtek szőrsejtekké alakultak át.

„A hallás visszaállításának egyik módja, ha a sérült sejteket egészségesekkel helyettesítjük. Munkánk megmutatja, hogy lehetséges működő szőrsejteket létrehozni az emlősök cochleájában” – mondta Brigande. Antony Ricci, a kaliforniai Stanford Egyetem orvosi karának kutatója megállapította, hogy a képződött szőrsejtek működőképesek.

Következő kísérleteikben azt vizsgálják a kutatók, hogy a géntranszfert süket egereknél alkalmazva létrejönnek-e a hallást helyreállító, egészséges sejtek. Bár a génterápia embernél még kísérleti módszer, a folyamat tanulmányozása segítheti a kutatókat abban is, hogy a szőrsejtek létrehozásában szerepet játszó gének működését megértsék.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hallas_genterapia