Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hogyan vegyük rá a gyermeket, hogy bevegye a gyógyszert?

Vannak gyerekek, akiknek különösen nehezükre esik a keserű ízű gyógyszerek lenyelése, és bizonyos zöldségeket sem szívesen esznek meg – mindennek oka a génekben rejlik, de nem jelenti azt, hogy a gyerek egész életében utálni fogja a zöldségeket. Mit tegyünk addig, ha az utód tiltakozik a gyógyszer ellen?

A gyerekek egyszerű biológiai okok miatt utasítják vissza a keserű ételeket, gyógyszereket: az ember biológiailag programozottan nem szereti ezt az ízt, ugyanis számtalan mérgező anyag keserű és undorító ízű.

Julie Mennella, a philadelphiai Monell Kémiai Érzékelés Központ kutatója korábbi kutatásai során munkatársaival azonosította egy ízérzékelésért felelős gén változatát, melyet hordozva a gyerekek érzékenyebbek a keserű ízekre. A gén működésének gátlásával blokkolni lehetne az egyik, a szájban lévő keserű ízérzésért felelős receptort. A gond csak az, hogy összesen 25 ilyen receptor létezik, míg például az édes íz érzékeléséért mindössze kettő felel.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [0]

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Legutóbbi vizsgálatukban Mennella és munkatársai 5-50 év közötti résztvevőket teszteltek. Megállapították, hogy a keserű génváltozatból egyet hordozó gyerekek érzékenyebbek, mint az ugyanilyen génváltozattal rendelkező felnőttek, és hogy a különbség a serdülőkor táján alakul ki. Az eredmények szerint a fehérek 57, míg a feketék 70%-a hordoz egyet a génváltozatból, mely miatt keserűbbnek érzik a zöldségek ízét.

Mit tehetnek tehát a szülők? Dr. Evelyn Reis, a Pittsburghi Gyermekkórház orvosa szerint meg kell próbálni annyira elfedni a keserű ízt, amennyire csak lehet, de arra is figyelni kell, hogy a gyógyszer ne legyen túl jó ízű, nehogy a gyermekek édességként tekintsenek rá. Lehet próbálkozni pudinggal, vagy jégkrémmel is, Reis kedvenc trükkje pedig a gyógyszer bevétele előtt és után adott csokoládészirup.

A zöldségek elutasításával kapcsolatban Mennella és Reis is azt ajánlják, hogy minél gyakrabban ajánljunk a gyermekeknek többféle ételt. Legyünk kitartóak, és ne adjuk fel, ha egyszer visszautasított valamit a csemete. Mennella azt is megjegyezte, hogy a zöldségek szeretetének kialakulása visszavezethető a magzati korra, ezért az anyáknak érdemes a terhesség és szoptatás alatt minél többféle ételt fogyasztani.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/keseru_iz