Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Sokáig éltet a futás

Azok, akik szeretnének sokáig, egészségben élni, jobban teszik, ha vesznek egy jó futócipőt, és még ma nekiindulnak. A futást idősebbek is elkezdhetik!

Egy tanulmány adatai szerint azoknak a középkorúaknak, akik rendszeresen futnak vagy kocognak, körülbelül feleannyi esélyük van rá, hogy a következő húsz évben valamilyen végzetes betegség támadja meg őket, mint azoknak, akik egyáltalán nem végeznek ilyen testedzést.

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói szerint a futás nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedések, de a rák, az idegrendszeri problémák és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti.

„A felmérés 19 éve alatt a futóknak mindössze 15%-a hunyt el, szemben a kontrollcsoport 34%-ával” – nyilatkozta Dr. Eliza Chakravarty, a tanulmány egyik szerzője.

„A lényeg, hogy minél gyakrabban végezzünk olyan testmozgást, amellyel kissé terheljük szervezetünket – nyilatkozta Dr. James Fries, a Stanford Egyetem munkatársa. – Megfigyeléseink és tudományos tények is alátámasztják, hogy a futás jót tesz. Ez egy rendkívül egyszerű és hatékony mozgásforma, amit mindenkinek csak ajánlani tudok.”

A felmérésben rendszeresen futó, valamint egészséges, de testmozgást nem végző, ötven év feletti önkéntesek vettek részt. A kutatás elején, 1984-ben felmérték életvitelüket és edzési szokásaikat. A résztvevők közül szinte mindenki végzett valamilyen testmozgást az évek során, de míg a futók közel 200 percet edzettek hetente, addig a kontrollcsoportban lévők csak 20 percet szántak az edzésre.

Az eredmények szerint általánosan elmondható, hogy a futók jobb testi kondícióban voltak, karcsúbbak és mozgékonyabbak voltak, mint a kontrollcsoport tagjai, és kevesebb dohányos is akadt közöttük. A felmérés húsz éve alatt sokan abbahagyták a futást, de a testedzésről egyik korábban aktív futó sem mondott le teljesen.

„Egyértelmű, hogy a futás jó hatással van az egészségre, és jótékonyan befolyásolja az immunrendszert és a keringést – nyilatkozta Dr. Fries. – Amint a példa mutatja, időseknek sem késő elkezdeni, és bár a legtöbben a sérülésektől félnek, adataink alapján ez is alaptalan, hiszen a húsz év alatt a futók jóval kevesebb sérülést szereztek, mint a kontrollcsoport tagjai.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/futas