Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Egészséges, mégis árt a szívnek?

A növényi szterolokról eddig azt tartották, hogy hatékonyan csökkentik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát. Egy finn tanulmány azonban felfedte, hogy ezek az anyagok kockázatosak is lehetnek, ugyanis hozzájárulhatnak az aortabillentyű-szűkület kialakulásához.A 65 év felettiek kb. 2%-át, a 85 évnél idősebbeknek pedig 5%-át érinti az aortabillentyű-szűkület (aortasztenózis), melynek oka az, hogy a koleszterin felhalmozódik az aorta és a bal kamra közötti szívbillentyűben [0]. Ez akadályozza a vérkeringést, így a szívre nagyobb terhelés hárul.

A növényi szterolok meggátolják a koleszterin felszívódását, ezért a zöldségekben gazdag étrend és/vagy a szteroltartalmú étrendkiegészítők gyakran használatosak a magas koleszterinszint csökkentésére. Bár a növényi szterolok maguk gyengén szívódnak fel, mégis bekerülhetnek a szervezetbe. Satu Helske és munkatársai ezért azt vizsgálták, hogy felhalmozódhatnak-e az aortabillentyűkben.

A kutatók súlyos aortabillentyű-szűkületben szenvedő betegek vérmintáit, illetve szívbillentyű-műtéten átesettek billentyűit vizsgálva megfigyelték, hogy a növényi szterolok felhalmozódhatnak az aortabillentyűkben, a vérben található szintjüknek megfelelő arányban.

Az eredmények arra utalnak, hogy a hasznos növényi szterolok végső soron növelhetik az aortabillentyű-szűkület kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint a téma további kutatásokat igényel, például annak megállapítására, hogy az étkezési szterolok, illetve a táplálékkiegészítő termékek hatása eltérő-e.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/szterolok_aortabillentyu_szukulet