Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hogyan védik az ételek a szívet?

Egy tanulmány szerint a csokoládé, a szójafehérje és a zöld tea speciális hatást gyakorol a szív- és érrendszerre. A tudósok már évek óta tudják, hogy a számos élelmiszerben megtalálható flavonoidok szívbarát alkotóelemek. Ezúttal a hatás hátterében álló mechanizmust próbálták kideríteni.

Brit kutatók összefüggést kerestek a flavonoidokban gazdag ételek és a kardiovaszkuláris (szív-érrendszeri) rizikótényezők (például a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint) között, és megállapították, hogy bizonyos ételek speciális jótékony hatással rendelkeznek.

Az antioxidáns hatású flavonoidok lassítják, vagy megelőzik az oxidatív folyamatokat, melyeket a szabad gyökök indítanak el, és sejtkárosodáshoz, szívbetegség és más egészségügyi problémák kialakulásához vezetnek. A mostani vizsgálatban Dr. Lee Hooper a norwichi Kelet-Angliai Egyetem kutatója és munkatársai 133 a témában megjelent – tehát a flavonoidok és a kardiovaszkuláris rizikótényezők közti összefüggésről szóló – közlemény után vonták le következtetéseiket.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [0]

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A csokoládé- vagy kakaófogyasztás növelte az úgynevezett áramlás-mediálta értágulatot, mely azt jelenti, hogy megfelelő a véráramlás a vénákban. Emellett a vérnyomás értéke is csökkent, ám az úgynevezett „rossz”-koleszterin szintje, vagyis az LDL-koleszterin koncentrációja nem változott. A szójafehérje csaknem két higanymilliméterrel csökkentette a diasztolés vérnyomásértéket, de nem javította a „jó-koleszterin-”, azaz a HDL-koleszterinszintet. A hatások kizárólag szójafehérje fogyasztása esetén figyelhetők meg, más szójatermékek esetében nem. A zöld tea rendszeres fogyasztása csökkentette a rossz koleszterin szintjét, ám a fekete tea megemelte mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomásértéket.

Minél több információ lát napvilágot a flavonoidokkal kapcsolatban, annál valószínűbb, hogy egyik ételről sem derül majd ki, hogy csodaszer lenne, viszont számos élelmiszerről bizonyítják be, hogy hasznos a szívünknek és ereinknek, magyarázta Hooper, aki a The American Journal of Clinical Nutrition júliusi számában publikálta az áttekintő tanulmányt. A tanácsa pedig egyszerű: fogyasszuk a számunkra szimpatikus flavonoidokban gazdag ételeket, például sok-sok gyümölcsöt és egy kis magas kakaótartalmú étcsokoládét. Emellett természetesen ott vannak az alapvető ételek – a hagyma, a zöld tea és időnként egy pohár vörösbor – melyeket mindenképp érdemes rendszeresen fogyasztani.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/flavonoidok_koleszterin_etelek