Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Nagyon jó rák ellen!

A Granada Egyetem kutatói felfedezték, hogy az olajbogyóból származó egyik hatóanyag képes a daganatsejtek megjelenésének és növekedésének gátlására.

A kutatóknak a világon először sikerült molekuláris szinten belelátniuk abba a folyamatba, ahogy az olajbogyóból kinyerhető maslinsav megakadályozza a daganatsejtek növekedését és kifejlődését. Ez a sav az olajbogyó levelében található, de hozzá lehet jutni az olívát borító viaszburokból és az olajbogyó összezúzásakor keletkező püréből is.

A maslinsav tulajdonképpen egy fehérjebontó enzim gátló szer (proteáz inhibitor) melynek többek között a sejt növekedésére is hatása van. Segítségével befolyásolható a sejtek túlburjánzása, mely tipikus jelensége a daganat növekedésének. Ha a szervezetet rákkeltő hatás éri, a maslinsav programozott sejthalált vált ki a káros sejtek körében.

„Három előnyös tulajdonsága is van, melyek közül az első, hogy a többi daganatellenes szerrel ellentétben természetes anyag, ezért sokkal kevésbé toxikus. A második, hogy csak a daganatos sejteken hat, mivel azok savasabbak a normális sejteknél. A harmadik pedig az, hogy nem csak a kialakult daganat növekedését gátolja, hanem megelőző hatású, tehát a daganatos átalakulásra leginkább hajlamos sejtekben akadályozza meg az átalakulást.” – magyarázta Dr. José Antomio Lupiáñez Cara, a kutatás vezetője.

Bár a kutatócsoport csak a vastagbélrák esetében tanulmányozta az anyag hatását, de véleményük szerint több más daganat esetében is használható, és azt tervezik, hogy hamarosan nem csak egereken, hanem embereken is meg lehet majd vizsgálni a szer hatékonyságát.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/oliva_maslinsav_daganat