Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Nem kell leszokni a tüdőrák rizikójának csökkentéséhez

A Kalifornia Egyetem kutatói szerint azok a dohányosok, akik naponta legalább háromszor fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt, illetve fekete vagy zöld teát, csökkenthetik a dohányzás káros hatásait és a tüdőrák kialakulásának esélyét.

A kutatók adatai szerint azok a dohányosok, akik sok flavonoid (antioxidáns hatású növényi hatóanyag) tartalmú ételt fogyasztanak, csökkenthetik a tüdőrák [0] kialakulásának esélyét. Ez különösen fontos annak fényében, hogy a tüdőrákos megbetegedések 90%-a általában a dohányzás miatt alakul ki.

A flavonoidok vízben oldódó antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású növényi hatóanyagok, amelyek képesek a károsodott szövetek regenerálására. Az egyetem tudósai tüdőrákos és egészséges emberek táplálkozási szokásait vizsgálva arra jutottak, hogy a flavonoidokban gazdag étrend védelmet jelenthet a tüdőrák [0] ellen.

A flavonoidok közül elsősorban a katekin, a kempferol és a quercetin fogyasztása ajánlott. A katekin főleg az eperben, valamint a fekete és zöld teában fordul elő, a kempferol a kelbimbó és az alma hatóanyaga, a quercetin pedig a babfélékben, a hagymában és az almában található meg nagyobb mennyiségben.

A különböző flavonoidok gátolják a tumorok érhálózatának kialakulását (angiogenezis), és elősegítik a daganatsejtek programozott sejthalálát (apoptózis) is. Antioxidáns tulajdonságuk emellett a dohányzás DNS-re káros hatásait is képes visszafordítani, ezért a dohányosoknak különösen ajánlott a fogyasztásuk.

„A legjobb megoldást a tüdőrák [0] elkerülésére természetesen még mindig a dohányzásról való leszokás jelenti, a flavonoidok pontos hatásmechanizmusát pedig további kutatások során fogjuk feltárni” – mondták el a tudósok.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/flavonoid_tudorak