Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A gyerekkori asztma doromboló ellenszere

A macskatulajdonosok gyermekeinél ugyan 3 éves korban többször előfordulhat asztmás jellegű légzés, de kutatók szerint ez 5 éves korra megváltozik, és a gyerekek éppenhogy védettebbek lesznek az asztma kialakulásával szemben.



A macskával élő 5 éves gyermekeknél több macskaallergia ellenes antitestet találtak a Columbia Egyetem kutatói, a macskatartás tehát védő szerepet biztosít az asztmás légzés ellen.

„Nem bátorítjuk a szülőket macskatartásra, hogy kivédjék az asztmát, de azt biztosan nem javasoljuk, hogy azért tartsák távol a gyermekeket a macskáktól, hogy nehogy asztmásak legyenek. Mindazonáltal még mindig javasolt a macska eltávolítása a környezetből, ha már kialakultak az asztmás és az allergiás tünetek” – mondta Dr. Matthew Perzanowski, a New York-i kutatás vezetője.

A tanulmányt egy 1998-ban indított kutatási projekt keretében végezték, melyben többek között vizsgálták a terhes nőkre és babákra ható környezetszennyező anyagok, különféle allergének, és növényvédő szerek egészségre gyakorolt hatásait. Az intézmény korábbi tanulmányai szerint a környezeti szennyezőanyagok megnövelhetik a gyermekkori asztmás tünetek előfordulási gyakoriságát.

„Mostani eredményeink nagyban hozzájárulnak, hogy megértsük a környezet hatását a gyermekek egészségének alakulására” – mondta Dr. Rachel Miller kutatóorvos, a Columbia Egyetem docense. „Többek között a korai macskaközelség és az asztmás légzés kialakulásának kockázata között fennálló kapcsolatot. Ez egy fontos kérdés, tekintve, hogy New York-ban és máshol is magas az asztma előfordulási gyakorisága.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/macska_allergia_asztma