Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Pénzügyi befektetés előtt mérjen hormonszintet!

Egy brit tanulmány szerint a pénzügyi sikert a férfiaknál nagyban meghatározza bizonyos hormonok éppen aktuális szintje.

A Cambridge-i Egyetem kutatói egészséges, drogokat nem használó londoni brókereket vizsgáltak 8 napon át. Naponta kétszer mérték tesztoszteron-, illetve kortizol- (mellékvesekéreg-hormon) szintjüket. Ez a két hormon fontos szerepet játszik a szervezet anyagcseréjében, valamint hatással vannak az ember kedélyállapotára is. A vizsgálat feltétele volt az is, hogy a férfiakat ne érje semmi olyan külső befolyás, amely esetleg befolyásolná hormonszintjüket.

Az eredmények szerint a tesztoszteronszint magasabb volt azokon a napokon, amikor az üzletkötők kiemelkedően jól teljesítettek, és magas haszonra tettek szert. Ennek alapján a kutatók azt feltételezik, hogy a reggel mért magasabb tesztoszteronszint aznapra nagyobb nyereség előrejelzője lehet. A tesztoszteron a győzelemmel és a kockázatvállalással áll összefüggésben. A tanulmány szerzői, John M. Coates és Joe Herbert szerint viszont a hormon emelkedő, vagy folyamatosan magas szintje túlzott kockázatvállaláshoz, aggresszivitáshoz és káros izgalmak hajhászásához vezethet.

A kortizol fontos szerepet játszik a szervezet stresszre adott válaszában: a „harc vagy megfutamodás” hormonja. Ennek alapján a kutatók a nagy pénzügyi vesztességgel járó napokon emelkedett szinteket vártak, de ilyen összefüggést nem tudtak kimutatni. Ezzel szemben az emelkedett kortizolszint szoros összefüggést mutatott azzal, ha a brókerek egy üzlet kimenetelével kapcsolatban bizonytalanok voltak.

Mind a kortizol, mind a tesztoszteron rendelkezik az agyban speciális érzékelőkkel. A kutatók úgy gondolják, hogy mindkét hormon szintje folyamatosan változik és befolyásolhatja az üzletkötők döntéshozatali képességét.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tesztoszteron_kortizol_hormon