Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Diabétesz-gyógyszer segíthet az epilepsziásokon

Újabb kutatások szerint egy széles körben alkalmazott cukorbetegség elleni szer az epilepszia kezelésében is hatásosan és biztonságosan alkalmazható, és olyanok számára is megoldást jelenthet, akik visszatérő rohamait a legjobb gyógyszeres kezelés sem képes enyhíteni.

A kérdéses gyógyszer hatása hasonló a ketogén diétáéhoz, amelynek lényege az alacsony szénhidrátbevitel. Az epilepsziás betegeknél évszázadok óta sikerrel alkalmazzák ezt a drasztikus diétás módszert, így jogos a kérdés, hogy vajon el lehet-e érni ugyanazt az eredményt gyógyszeres úton is.

Dr. Avtar Roopra és kollégái azonosítottak egy apró molekulát a neuronokban, amely érzékeli, hogy éppen mennyi energia áll a test rendelkezésére. A cukorbetegek vércukorszintjének beállítására alkalmazott szer szintén ezeket a molekulákat befolyásolja. A megfelelő dózis alkalmazásával sikerülhet kiiktatni a túlműködő sejteket, amelyek így képtelenek a cukrot energiává alakítani.

A kutatók remélik, hamarosan állatkísérletek során is meggyőződhetnek a szer hatékonyságáról.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/epilepszia_cukorbetegseg_diabetesz_gyogyszer