Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Kanyaró-oltás nélkül veszélyes lehet a szomszédos országokba utazni

A kanyaró Magyarországon már évek óta nem jelent veszély, a környező országokban azonban előfordulnak járványok. A védőoltást még nem kapott kisgyermekek ilyen területre történő utazása előtt tanácsos gyermekorvossal konzultálni – hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).Az utóbbi években Romániában, Ukrajnában, Németországban, Olaszországban, majd Svájcban és jelenleg Ausztriában zajlott, illetve zajlik jelentősebb járvány.

A Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező gyermekek 15 hónapos korban részesülnek kötelező védőoltásban (MMR), majd 11 éves korban újraoltásban, és így életre szóló védettségre tesznek szert. A védőoltások [0] hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a körülöttünk zajló járványok ellenére hazánkban kanyaró 2001 óta nem fordult elő.

A 15 hónapnál idősebb – MMR oltásban részesült – gyerekek fertőzött területre történő utazása semmilyen plusz kockázatot nem jelent. Amennyiben a gyermeket még nem védik a  védőoltások [0], vagyis nem kapta még meg az MMR-t védőoltási rendnek megfelelő időbe , azt a külföldre történő utazás előtt legalább 2 héttel pótolni kell.

Az ÁNTSZ felhívja a szülők figyelmét, hogy a 15 hónapnál fiatalabb gyermekek fertőzött területre történő utazása előtt minimum két héttel konzultáljanak gyermekorvosukkal.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/kanyaro_jarvany_vedooltas_utazas