Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Depresszió-diagnózis vérvételből

Egy egyszerű vérteszt segítségével felállítható lehet a depresszió diagnózisa, és az is eldönthető, hogy hatásosak lehetnek-e az antidepresszáns gyógyszerek egy betegnél – jelentették be amerikai kutatók.

A kutatóknak sikerült azonosítania egy olyan fehérjét a központi idegrendszerben, amely gyakorlatilag a depresszió jelzőjeként is használható – derült ki a Neuroscience folyóiratban közzétett kutatásból. „Ez segíthet abban is, hogy 4-5 nap alatt kiderítsük, mennyire hatásos az antidepresszáns terápia a betegeknél. Így a betegeknek ezentúl nem kell egy hónapig várniuk, hogy kiderüljön, a szervezetüknek és alkatuknak megfelelő kezelést kapják-e.” – mondta a kutatás fő szerzője, Mark Rasenick az Illinois-i Egyetemről.

Rasenick és kollégái 16 öngyilkosságot elkövetett depressziós ember agyát hasonlították össze olyan elhunytakéval, akik nem szenvedtek pszichiátriai rendellenességtől. Azt találták, hogy a depressziós emberek agysejtjeiben a szóban forgó jelző fehérje úgynevezett „zsírtutajokban” koncentrálódott. „Ezek a „tutajok” a sejt olyan sűrű, ragadós részei, melyek vagy lehetővé teszik, vagy megakadályozzák a kommunikációt a molekulák felszíne között” – magyarázta Rasenick. Amikor a protein megreked ezeken a tutajokon, csökken a képessége arra, hogy ellássa feladatát.

Az antidepresszánsok segítenek abban, hogy ez a fehérje kikerüljön a tutajokból és segítse az idegvégződések közötti kommunikációt. Míg az antidepresszánsok hozzávetőleg egy hét után kezdik el hatásukat kifejteni az agyban, a vérben már 4-5 nap elteltével megfigyelhetők változások.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/depresszio_vervizsgalat_antidepresszans_jelzo_feherje_protein