Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem a legmegfelelőbb műtétben részesülnek a veserákos betegek

Egy kutatás során kiderült, hogy a veserákos betegek nem mindig a nekik legmegfelelőbb műtéti beavatkozásban részesülnek, mivel a lehetséges módszerek közötti választáskor sokkal inkább az dönt, hogy a sebész mit alkalmaz megszokásból.

A veserák standard műtéti ellátása a nyílt radikális nephrectomia (veseeltávolítás), de kevésbé invazív, ám ugyanolyan hatékony megoldásként a részleges nephrectomia és a laparoszkópos műtétek is elterjedtek. Előnyeik ellenére ugyanakkor számos orvos egyelőre nem sajátította még el ezeket az új műtéti technikákat – állítja egy amerikai kutatás.

Az USA Nemzeti Rákkutató Intézetének egyik programja keretében olyan betegeket vizsgáltak, akik 1997 és 2002 között lokális veserákban szenvedtek. Dr. David Miller és munkatársai a fenti három műtéttípus alkalmazását vizsgálták a betegek körében, olyan sebész- és beteg-alapú tényezőket emelve ki, amelyek hozzájárulhattak az alkalmazandó műtéttípus kiválasztásához.

A betegek többségénél (5483-ból 4872-nél) radikális nephrectomiát végeztek, melyből csupán 515 során alkalmaztak laparoszkópiát, és mindössze 611 beteg esett át részleges veseeltávolításon.

Számos tényezőt, beleértve a demográfiai adatokat, a komorbiditást (egyéb társbetegségeket illetően), a tumorméretet és az egyes sebészek által végzett műtétek mennyiségét figyelembe véve a kutatók megállapították, hogy az alkalmazott műtét sokkal inkább függhet a sebész gyakorlati stílusától, mint a veserákos betegek és állapotuk jellemzőitől. A kutatók szerint az ellátás minőségének javításához fontos lépés az új műtéti eljárások elsajátítását akadályozó tényezők elhárítása.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/veserak_nephrectomia_veseeltavolitas_mutet