Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Súlyos terhességi komplikációkat okozhat a herpeszvírus

Egy ausztrál kutatás nemrég nemrég feltárta a vírusfertőzések és a terhesség alatti magas vérnyomás, valamint a koraszülés közti összefüggéseket. A kutatás eredményei hatalmas előrelépést jelenthetnek a terhesség alatti magas vérnyomás rejtélyének megfejtésében.



Az Adelaide-i Női és Gyermekkórház és az Adelaide Egyetem kutatói szerint a különböző vírusos fertőzések – elsősorban a herpeszvírusok okozta betegségek – szoros összefüggésbe hozhatók a terhesség alatti magasvérnyomás-betegséggel (preeclampsia) és a koraszüléssel. A mostani vizsgálatba a kutatók 1326 újszülöttet vontak be, akik vérében mind megtalálták a fertőzésre utaló vírus eredetű nukleinsavakat (átörökítő anyagot). A gyermekek közül több mint 400-nál később súlyos idegrendszeri zavarok (cerebrális parézis) léptek fel.

"Ez a felfedezés rendkívül fontos és kétségtelenül rengeteg jövőbeni kutatás témája lehet még, a vírusfertőzések, és a terhesség alatti komplikációk közti összefüggések teljes megértéséhez ugyanis még rengeteg kérdésre kell megtalálnunk a választ" – nyilatkozta Alastair MacLennan professzor, a kutatócsoport vezetője.

A terhesség alatti hipertenzió (magas vérnyomás) az első gyermeküket váró, bizonyos fejlett országokban (USA, Nagy-Britannia, Ausztrália) élő kismamák közel 10 százalékánál fordul elő. Ha nem kezelik, akkor könnyen epileptikus görcsroham és azonnali vetélés alakulhat ki, ami az édesanya és a gyermek életébe is kerülhet. A harmadik világ országaiban a terhes nők körében ez a leggyakoribb halálozási ok. A terhesség alatti magas vérnyomás pontos okai eddig ismeretlenek voltak az orvosok előtt.

"Még nagyon az út elején vagyunk, de lassan kezdjük megérteni, pontosan milyen kapcsolat is van a különböző vírusfertőzések és a terhesség során kialakuló magas vérnyomás közt. Reméljük hamarosan anyukák és újszülöttek egyaránt profitálhatnak a kutatásainkból" – nyilatkozta Paul Goldwater, a csoport virológusa.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg_komplikacio_herpeszvirus_magas_vernyomas