Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A testmozgás enyhíti a depresszió tüneteit

Egy mentális egészséggel foglalkozó brit szervezet szerint egyre több orvos javasolja depressziós pácienseinek a tünetek enyhítésére a testmozgást.

A Mental Health Foundation 200 háziorvos bevonásával készített felmérése szerint napjainkban az orvosok 22 százaléka javasolja a testmozgást a betegség enyhébb formáiban, míg három évvel ezelőtt még csak 5 százalékuk tett így. Az alapítvány szerint az eredmények azt mutatják, a testmozgás segít a depresszió enyhébb eseteiben, mivel növeli az önértékelést és megszünteti az elszigeteltség érzését. A testmozgás hatására endorfin szabadul fel, mely egyike a jó közérzetért felelős vegyületeknek.

Minden negyedik nő és minden hatodik férfi átesik élete során depressziós szakaszokon. Az alapítvány szerint fontos, hogy az orvosok ne csak antidepresszánsokat írjanak fel, hanem javasolják a testmozgást is, mivel a szakemberek szerint a mozgás fizikailag, szociálisan és biológiailag is segítséget nyújt.

A felmérés szerint a brit orvosok 61 százaléka véli úgy, hogy a mozgásterápia hasznos lehet, de sokuknak nincs megfelelő listája a sportlétesítményekről. Kétharmaduk szeretne rendelkezni hasonlóval, mivel egyre több beteg érdeklődik afelől, hogy javítana-e állapotukon a testedzés. Az alapítvány által szervezett edzéseket az Egészségügyi Minisztérium is támogatja, de csak az ország bizonyos területein érhetők el. Hat új létesítményben személyi edzőket osztanak ki a betegek mellé, akik edzésterveket állítanak össze. A depresszió ilyen formában történő kezelésének eredményeit a jövő év során közlik majd.

Az alapítvány szerint a depresszió összetett kórkép, és fontos, hogy az orvosok többféle kezelési lehetőség közül választhassanak. Az alapítvány szerint valós igények jelentkeztek arra, hogy a gyógyszerek és a pszichoterápia mellett a testmozgás lehetőségeire is hívja fel a figyelmet az orvos, mivel egyre inkább bizonyítást nyer annak hatékonysága. Az alapítvány már három éve kampányol azért, hogy az orvosok jobban használják ki a mozgás terápiás előnyeit.

A depressziót több faktor válthatja ki, többek között pl. genetikai tényezők, környezeti hatások, életmód, személyiség. Nagy-Britanniában évente kb. 800 000 főt érint, és ez a harmadik leggyakoribb megbetegedés a nők körében, míg a férfiaknál a tizedik helyen áll. A munkaképtelenséget leggyakrabban ez a betegség okozza. A WHO becslései szerint 2020-ra a szívbetegségek mögött a második legnagyobb egészségügyi problémaként fog szerepelni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/depresszio_kezelese_testmozgas_testedzes_sportolas