Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Könnyebben és hatásosabban diagnosztizálható a tüdőrák

A tüdőrák diagnosztizálásához legtöbbször műtéti keretek között elvégzett biopsziára van szükség, egy új eljárás azonban kevésbé invazív, műtéti beavatkozástól mentes, ráadásul a korábbiaknál hatékonyabb módszert kínál a betegség felismeréséhez.

Az új, endoszkópos eljárás során két apró flexibilis csövet használnak, egyiket a páciens nyelőcsövén, a másikat a légcsövén keresztül vezetik be. A nyelőcsövi endoszkóp a tüdő hátulján lévő nyirokcsomókat, míg a légcsövön bevezetett a tüdő elülső részén és oldalán találhatókat vizsgálja. A módszer 93%-ban sikeresnek bizonyult az áttétes nyirokcsomók felismerésében.

„Az új módszer jóval hatékonyabb az eddig használtaknál.” – nyilatkozta az eljárást kidolgozó Dr. Michael Wallace, a Mayo Klinika professzora. „Az eljárás gyors és ambulánsan is elvégezhető. A páciensnek nincs szüksége altatásra, így akár már a vizsgálat napján hazamehet.”

A tüdőrák [0] a leggyakoribb halálos rákbetegség. Kezelése a rák terjedésétől függ, ezért az orvosoknak életbevágóan fontos tudniuk, mely nyirokcsomók és szervek érintettek.

A konzervatív diagnosztikai eljárás tüdőrák [0] esetén CT- és PET-vizsgálatokból áll, amelyekkel a rák terjedését vizsgálják. Ezek azonban csak a megnagyobbodott vagy felgyorsult metabolizmusú nyirokcsomók jelenlétét igazolják, a rákos érintettséget nem, ezért legtöbbször az érintett nyirokcsomók biopsziájára is szükség van, amelyet csak műtéti keretek között lehet elvégezni. Az új módszer kevésbé invazív, egyszerűbb, gyorsabb, és legalább olyan hatékony.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tudorak_diagnozis_endoszkop