Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Könnyebben és hatásosabban diagnosztizálható a tüdőrák

A tüdőrák diagnosztizálásához legtöbbször műtéti keretek között elvégzett biopsziára van szükség, egy új eljárás azonban kevésbé invazív, műtéti beavatkozástól mentes, ráadásul a korábbiaknál hatékonyabb módszert kínál a betegség felismeréséhez.

Az új, endoszkópos eljárás során két apró flexibilis csövet használnak, egyiket a páciens nyelőcsövén, a másikat a légcsövén keresztül vezetik be. A nyelőcsövi endoszkóp a tüdő hátulján lévő nyirokcsomókat, míg a légcsövön bevezetett a tüdő elülső részén és oldalán találhatókat vizsgálja. A módszer 93%-ban sikeresnek bizonyult az áttétes nyirokcsomók felismerésében.

„Az új módszer jóval hatékonyabb az eddig használtaknál.” – nyilatkozta az eljárást kidolgozó Dr. Michael Wallace, a Mayo Klinika professzora. „Az eljárás gyors és ambulánsan is elvégezhető. A páciensnek nincs szüksége altatásra, így akár már a vizsgálat napján hazamehet.”

A tüdőrák [0] a leggyakoribb halálos rákbetegség. Kezelése a rák terjedésétől függ, ezért az orvosoknak életbevágóan fontos tudniuk, mely nyirokcsomók és szervek érintettek.

A konzervatív diagnosztikai eljárás tüdőrák [0] esetén CT- és PET-vizsgálatokból áll, amelyekkel a rák terjedését vizsgálják. Ezek azonban csak a megnagyobbodott vagy felgyorsult metabolizmusú nyirokcsomók jelenlétét igazolják, a rákos érintettséget nem, ezért legtöbbször az érintett nyirokcsomók biopsziájára is szükség van, amelyet csak műtéti keretek között lehet elvégezni. Az új módszer kevésbé invazív, egyszerűbb, gyorsabb, és legalább olyan hatékony.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/tudorak_diagnozis_endoszkop