Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egy csésze életerő: a fekete tea

A magyart nem szokás a nagy teaivó nemzetek közé sorolni, pedig ha számba vesszük, hány teaház nyílt az elmúlt évek során és mennyivel szélesebb lett a boltokban kapható teák választéka, megállapíthatjuk, hogy a teázás bizony nálunk is a gasztronómiai kultúra szerves része. Nem véletlenül: a jó öreg fekete tea amellett hogy finom, a testre és a lélekre is jó hatással van.

Az Ázsia, Afrika és Dél-Amerika trópusi, szubtrópusi éghajlatú dombvidékein termő teacserje leveleiből készült italt több ezer éve fogyasztják, ez idő alatt a tealevelek feldolgozásának több módja kristályosodott ki, melyek eredménye a ma is ismert számtalan – zöld, fekete vagy éppen fehér – teafajta.

Hogyan lesz a cserjéből ital?

Európában a fekete tea érte el a legnagyobb népszerűséget, melynek feldolgozása négy szakaszból áll. Az első lépés a fonnyasztás, amihez a leveleket levegős helyen vékonyan szétterítik és száradni hagyják. Ennek révén csökken a levelek víztartalma, ami megkönnyíti a második lépést, a sodrást. A sodrás során a sejtek fala felszakad, enzimek szabadulnak fel, és megindulhat a következő folyamat, a fermentáció.

A fermentáláshoz a leveleket újra szétterítik és hagyják „levegőzni”, így a tealevélben olyan oxidációs folyamatok mennek végbe, melyek hatására a levél színe sötétebbé válik, aromaanyagok keletkeznek, a csersavak oxidálódnak, és kialakul a fekete tea markáns íze. A folyamatot magasabb hőmérsékleten történő szárítás fejezi be. A fermentálás az egyes teafélék íze, színe és hatóanyag-tartalma közötti különbséget meghatározó tényezők egyike, ami a zöld teák esetében egyáltalán nem megy végbe, más típusoknál, pl. az oolong esetében pedig rövidebb ideig tart.

Egyszerre frissít és relaxál

A fekete tea nem egyszerűen csak finom ital, de testi-szellemi jólétünket is pozitívan befolyásolja, ami a benne található számtalan vegyületnek köszönhető. Ezek egyike a tea esetében teinnek nevezett, a kávéban is megtalálható koffein, ami talán az egyik legismertebb olyan anyag, melyet nap mint nap igénybe veszünk ahhoz, hogy fokozzuk szellemi teljesítőképességünket.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A kávéhoz képest a fekete tea kevesebb koffeint tartalmaz, ami más formában, nagyobbrészt csersavhoz kötve van benne jelen, ezért a tea hatása eltérő a kávétól. A kávé koffeinje már a gyomorban felszabadul, ezért szinte azonnal felpörgeti fogyasztóját, a teában lévő viszont később, a bélrendszerben szívódik fel, ezért élénkítő hatása is lassabban bontakozik ki, de tovább is tart.

A koffein számos tudományos kutatás célpontja, melyek eredményei sokszor egymásnak ellentmondóak: hol az anyag káros, hol előnyös tulajdonságai kerülnek fókuszba. A tearajongók azonban megnyugodhatnak, a konszenzus ugyanis az, hogy a mérsékelt koffeinbevitel (napi max. 300mg) a szervezetre nem hat ártalmasan, viszont jótékonyan befolyásolja a hangulatot és a mentális teljesítményt. A fekete teára is igaz tehát az élvezeti cikkek legtöbbjére igaz aranyszabály, hogy fogyasztását ne vigyük túlzásba, de 5-8 csészényit nyugodt szívvel megihatunk egy nap.

A tea szellemre gyakorolt pozitív hatása a teanin nevű aminosavnak is köszönhető, melynek mennyisége a száraz tealevél 1-2%-át teszi ki. A teanin hatására az agyban EEG-vel is kimutatható gyenge elektromos impulzusok keltette alfa-hullámok jönnek létre. Az alfa-hullámok jellemzően nyugodt, ellazult ébrenléti állapotban jellemzőek agyi aktivitásunkra, ilyenek dominálnak például jógázás és meditáció közben is, és a szelektív figyelem egyik fő összetevőjeként lehetővé teszik, hogy egy megerőltetőbb feladat végzése közben kizárhassuk a lényegtelen információkat.

A tea fogyasztása tehát javítja hangulatunkat, relaxálttá tesz, ugyanakkor serkenti az elménket: segíti abban, hogy könnyebben koncentráljunk és egyszerre több információt dolgozzunk fel – mindezt úgy, hogy szervezetünket nem terheli meg, sőt, még hasznára is van. Kutatások szerint a rendszeres (napi 5-6 csészényi) teafogyasztás a gamma-delta T sejtek stimulálása révén erősíti az immunrendszert; a benne található antioxidáns hatású polifenolok pedig segítenek a sejteket károsító szabad gyökök megkötésében, így általánosságban járulnak hozzá egészségünkhöz.

Hogyan készítsünk igazán jó teát?

Előnyös hatásai miatt a tea elkészítése a világ sok táján különleges szertartást érdemelt ki – a legismertebb talán a japán teaceremónia. Ha ilyen különleges és ünnepélyes eseménnyé nem is válik, a vízforralóval és filterrel felfegyverkezett nyugati teafogyasztó is kisebb szertartássá teheti a teafőzést.

A kitűnő minőségű teafű mellett a jó teához megfelelő víz is kell. Az ideális víz lágy, a csapvizek többsége azonban túl kemény és túlságosan klórozott – ezt mindenki tudja, aki látott már belülről régóta használt, vízköves forralót. Ha tehetjük, használjunk inkább alacsony ásványianyag-tartalmú forrás- vagy ásványvizet, de a csapvizet is megszelídíthetjük, ha vízszűrőn átszűrjük.

Miközben a hideg vizet felforraljuk, a tea elkészítéséhez melegítsük fel a kannát és a csészéket : töltsük fel forró vízzel, hagyjuk állni egy kis ideig, majd öblítsük ki. A kannába vagy a teatojásba/szűrőbe tegyünk fejenként 1-1 teáskanál teafüvet vagy filtert, és amint felforrt a víz, forrázzuk le.

A fekete teát kb. 3-4 percig kell ázni hagyni, (filteres teánál ez az idő 1-2 percre lerövidülhet), ha a levelek ennél tovább maradnak a vízben, az ital íze könnyen válik kesernyéssé. Mielőtt a kannából kiöntenénk vagy leszűrnénk, a teát keverjük meg, hogy a leülepedett levelek felkeveredjenek, és íze egyenletesen erős legyen.

Az előkészületeket nem csak a végeredmény fogja meghálálni, de a pár perces tevés-vevés arra is lehetőséget ad, hogy egy kicsit lelassítsunk, és a teázást igazi kikapcsolódássá tegyük.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fekete_tea_teanin_koffein_antioxidans