Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Olcsóbbá válhatnak a gyógyszerek a jövőben

Kecskéken zajló génterápiás kísérletek utat nyithatnak ahhoz, hogy a jövőben bizonyos gyógyszerek olcsóbbá válhassanak. A kísérletek során a kutatók a génterápia segítségével elérték, hogy a kecskék tejében gyógyhatású fehérjék képződjenek.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói génterápiát használtak arra, hogy a kecskék esetében lerövidítsék azt az időt, mely alatt a nagy testű állatok tejében olyan gyógyhatású fehérjék tudnak termelődni a tejükben, mint az inzulin, vagy amelyek képesek a rákkal szembeszállni. Ez jelentős mérföldkőnek számít a gyógyszerfejlesztés területén, mivel az eddigi módszerek – beleértve a klónozást is –, sokkal több időt vesznek igénybe, és többe is kerülnek.

„Ha ez a könnyebb út járható, és sikerül nagy mennyiséget előállítani az olyan kecsketejből, melyben megtalálhatók ezek a speciális fehérjék, akkor nagy valószínűsége van annak, hogy azok a betegek is hozzájuthatnának a gyógyszerekhez, akik máskülönben nem engedhetnék meg maguknak a kezelést„ – mondta Ina Dobrinski, a téma egyik kutatója The FASEB Journal a februári számában megjelent cikkben.

A pennsylvaniai kutatók eredménye azért is nagyon jelentős mert új megoldást nyújthat az állatok betegségeinek kiküszöbölésében is. A kísérletek során a kutatók sugárzás segítségével hím kecskék esetében kiirtották a spermiumok termeléséért felelős csírasejtek egy részét, majd egy módosított, mirigyhez kötődő vírust használtak, hogy a megmaradt sejtekbe egy gént illesszenek be. Miután az új gén megkezdte működését a csírasejtekben, a hím kecske nőstény leszármazottainak meghatározott részének tejében termelődött a kívánt fehérje.

Az eredmények értékesek lehetnek a gyógyszerfejlesztés és a biológiai kutatás területén, de felhasználhatók lehetnek az élelmiszeripar területén is, mivel lehetővé válhat a haszonállatok öröklődő genetikai rendellenességeinek elkerülése. Hosszú távon az is lehetséges, hogy a technika embereken is alkalmazhatóvá válhat, ezzel pedig megoldódnának azok az etikai aggodalmak is, melyek az eddig használt módszerekkel szemben felmerültek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/olcso_gyogyszer_genterapia_genetika