Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Rákgyógyszer halálos méregből

A legtöbb ember nem gondolná, hogy az anthrax toxinja hasznos is lehet, de ez a bakteriális méreg egy napon hatásos rákgyógyszernek bizonyulhat. A melanomasejtek ellen már bizonyították a hatékonyságát, bár az egészséges sejtekre gyakorolt mérgező hatása miatt eddig nem használták a klinikai gyakorlatban.

Amerikai kutatók átalakították a toxint, amely így kizárólag az MMP (matrix metalloproteinases – az a fehérje, amely kizárólag a rákos sejtekben termelődik túlzott mértékben) hoz működésbe. Az átalakított toxint egereken tesztelve azt figyelték meg, hogy mindegyik állat jól viselte azt az adagot, amely a természetes toxinból halálos lett volna. Az MMP toxin eredeti társánál jobb a melanoma elleni harcban, mivel sokkal specifikusabb, és a felezési ideje is hosszabb a vérben.

Stephen Leppla és munkatársai azt is felfedezték, hogy az MMP toxin nem csak a bőrrák esetében hatásos, de elpusztítja a vastagbél és a tüdő daganatát is. Ez annak köszönhető, hogy a toxin megakadályozza az újabb erek kialakulását a rákos daganatban.

Az egereken végzett kísérletek biztató eredményei azt sugallják, hogy a módosított anthrax toxin használható lehet, és a potenciális gyilkost az emberiség javára lehet fordítani.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/anthrax_halalos_mereg_rakgyogyszer