Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A légszennyezés is felelős a depresszió kialakulásáért

A klímaváltozás egészségre gyakorolt hatásait csak mostanában kezdik felismerni a szakemberek. Egy kanadai vizsgálat a környezetszennyezés és az orvosi kezelést igénylő depressziós esetek között keresett és talált összefüggést.

A kanadai Egészségügyi Minisztérium munkatársai Mieczysław Szyszkowicz vezetésével azt vizsgálták, van-e összefüggés a levegőszennyezettség és a sürgős beavatkozást igénylő depressziós helyzetek között.

A szakemberek 1992 és 2002 között több mint tizenötezer olyan beteg kórlapját vizsgálták meg, akik súlyos depressziós tünetek miatt fordultak orvoshoz Edmontonban. A szakemberek értékelték a depresszió súlyosságát, valamint kielemezték a legfontosabb levegőszennyező anyagok koncentrációját (CO, NO2, SO2, O3), valamint értékelték a szálló port méret szerint is (PM10 és PM2,5).

A részletes elemzés azt mutatta, hogy gyakorlatilag az összes szennyezőanyag független kockázati tényező volt, azaz felelőssé tehető, hogy a depressziós betegek orvoshoz fordultak. A levegőben lévő káros anyagok 4-7 %-kal növelik meg az orvoshoz fordulást, azaz ha nem lenne levegőszennyezés, ennyivel kevesebb sürgősségi depressziós esettel találkozhatnának a kórházak. A szennyezőanyagok különösen a nőkre gyakorolnak kedvezőtlen hatást.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/legszennyezes_depresszio