Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egy gén segítségével változtatható a szexuális orientáció?

Bár a homoszexualitás genetikai okai a mai napig ismeretlenek, amerikai tudósok most talán egy lépéssel közelebb kerültek a kérdés megoldásához.

A kutatók gyümölcslegyeken folytatott kísérleteik során rájöttek, hogy a legyek szexuális orientációját egy eddig ismeretlen gén határozza meg. Az Illinois Egyetem tudósainak így különböző gyógyszerek és génmanipuláció segítségével sikerült megváltoztatniuk a legyek szexuális viselkedését.

A gén – amelyet a kutatás vezetője, Dr. David Featherstone, GB-génnek nevezett el – mutációja esetén az adott egyed szexuális orientációja megváltozik, azaz a saját neméhez kezd vonzódni.

A gén elsősorban azért érdekes, mert képes glutamátot szállítani a gliasejtekből (az idegrendszer felépítésében az idegsejteken kívül részt vevő sejtek), a sejteken kívüli glutamátszint megváltozása pedig kulcsfontosságú az állati és emberi viselkedés működésében. A mutálódott GB-génnel rendelkező hím legyek ugyanúgy udvaroltak hímtársaiknak, mintha azok nőstények lettek volna, még párosodni is próbáltak velük.

„Az eddigi kutatásokat is figyelembe véve valószínűsíthető, hogy a sejteken kívüli glutamátszint változása idézte elő a hímek egymáshoz való vonzódását” – nyilatkozta Dr. Featherstone. „A mutálódott egyedek máshogyan reagáltak a szexuális ingerekre, így például a hímek nem érzékelték a feromonokat, amelyek amúgy rendkívül erős szexuális stimulánsok.”

„A másik rendkívül érdekes dolog, hogy génmanipulációval, valamint különböző gyógyszerekkel akár órák alatt képesek voltunk megváltoztatni a legyek szexuális orientációját heteroszexuálisról homoszexuálisra, és vissza. Eddig úgy hittük, a szexuális beállítottság fix dolog, de úgy tűnik ez közel sincs így.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/homoszexualitas_genetika_szex