Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A rákmegelőzés kulcsa: nőmentes élet, egyszerű étrend

Szerzetesként élni lenne a legbiztosabb mód a rák megelőzésére? Lehetséges. Egy görög felmérés szerint a daganatos betegségek a világon az egyik legalacsonyabb mértékben az Athosz-hegy elszigetelten élő szerzetesei között fordulnak elő.

A görögországi Athosz-hegy egyik félszigetén húsz ortodox kolostor olyan zárt vallási közösséget alkot, ahova nő nem teheti be a lábát. Az autonóm köztársaságként működő közösség 1500 lakójának körében felmérést végeztek a Thessaloniki Egyetem kutatói, így derült ki, hogy az ott élő szerzetesek között szinte alig fordul elő rákos megbetegedés.

A szerzetesek élete stresszmentes, és még nőkkel kapcsolatos bonyodalmakban sincs részük. Napjaikat kerti munkával töltik, és egyszerű étrenden élnek: húst nem fogyasztanak, tejterméket is alig, mivel nőstény állatokat nem tarthatnak. Étrendjük rengeteg, maguk termelte zöldséget, olívaolajat, ünnepnapokon halat tartalmaz, bizonyos napokon pedig vörösbort is ihatnak.

A kutatók szerint a tüdő- és hólyagrák ismeretlen, a prosztatarák pedig nagyon ritka az elzárt félszigeten, amit egyébként csak hajóval lehet megközelíteni.

Haris Aidonopoulos szerint a daganatok alacsony előfordulására a szerzetesek étrendje lehet a magyarázat. A sok növényi fehérje mellett az lehet a kulcs, hogy egymást váltják az olívaolajas és olajmentes napok, valamint az is fontos, hogy az adagok kicsik, az ételek egyszerűek, és az egyes étkezések pontos időközönként váltják egymást.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/rakmegelozes_egeszseges_etrend_szerzetesi_eletmod