Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Európai AIDS-adatok: hazánkban kevés új fertőzést regisztráltak

December 1-je az AIDS világnapja. Ennek kapcsán az AIDS Epidemiológiai Európai Ellenőrző Központ nyilvánosságra hozta a betegséggel kapcsolatos legújabb statisztikai adatokat. Magyarországon viszonylag jó a helyzet – az adatok azonban arról nem szólnak, milyen arányú lehet az ismeretlen fertőzések aránya.

 

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!

 



A tavalyi év folyamán több mint 27 ezer új HIV-fertőzöttet regisztráltak Európában. Az esetek több mint felét (54%) Franciaországban (5750) és Nagy Britanniában (8925) regisztrálták. Az Európai Unióban átlagosan 67,7 fertőzött jut egymillió lakosra.

Az arány Észtországban a legmagasabb, ahol 504,2 beteg jut egymillió lakosra, valamint Portugáliában, ahol egymillió lakosonként 205 a fertőzöttek száma. Hazánk helyzete a számok alapján nem ilyen elkeserítő, Európában nálunk, illetve északi szomszédunknál a legalacsonyabb a regisztrált fertőzöttek aránya: Szlovákiában 5, Magyarországon pedig 8 beteg jut egymillió lakosra. Ez 27, illetve 80 regisztrált beteget jelent.

A fertőzöttek többsége (66%) férfi, az újonnan regisztrált betegek 11%-a fiatal: 15-27 év közötti.

A fertőzések fő oka heteroszexuális közösülés volt (az esetek 42%-ban), míg homoszexuális kapcsolatokból 29% fertőződött meg. A megbetegedések 7%-át intravénás droghasználat okozta. Az új fertőzöttek között vannak nem Európai Uniós országokban élők is – izlandiak, norvégok és svédek.

Az UNAIDS szervezet becslései szerint 2006-ban a HIV fertőzöttek teljes száma Nyugat és Közép-Európában 740000, Kelet-Európában és Közép-Ázsiában 1,5 millió fő volt.

Nézze meg az EgészségPláza termékeit! [0]

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/aids_hiv_fertozott_virus_fertozes