Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Tudtán kívül csalta meg a feleségét

Amikor férje más nőkkel kezdett találkozgatni, Sandra Day O’Connor, az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egykori törvényszéki bírónője nem indított válópert és nem ítélte el férje hűtlenségét, akivel ötvenöt éve házasok.

Sőt, maga O’Connor hozta nyilvánosságra a hírt, hogy a hetvenhét éves férje, John, aki Alzheimer-betegségben szenved, egy arizonai ápolási intézetben viszonyt kezdett egy nőpácienssel. „Anyut meglepte, hogy apu nyugodt és boldog volt itt, és nem panaszkodott” – nyilatkozta a tévében O’Connorék három fiának egyike. Mielőtt kialakult romantikus érdeklődése, az Alzheimer-betegségben szenvedő John O’Connor depressziós volt és az öngyilkosságot is említette, mesélte a fia.

Sandra O’Connor tavaly mondott le posztjáról a legfelsőbb bíróságon, hogy férjét ápolhassa, aki tizenhét éve szenved Alzheimer-kórban. A volt bírónő úgy döntött, leleplezi férje „hűtlenségét”, hogy ráirányíthassa a figyelmet a degeneratív idegrendszeri betegség kevésbé ismert oldalára, de nem nyilatkozott arról a nőről, aki belépett évtizedek óta hű társa életébe.

Szakértők szerint nem ritkaság alzheimeres betegeknél, akik a rövid távú memóriazavarával küzdenek és hajlamosak a pillanatnak élni, hogy új romantikus kapcsolatokba kezdjenek. „Nem tudom számokban kifejezni, milyen gyakran fordul elő ilyen helyzet, de az évek múltával egyre gyakrabb lehet, különösen, ha a nagy népesedési hullámok gyermekei elérik a kort, amikor ápolásra szorulnak” – nyilatkozta Rubin Dessel, a New York-i Hebrew Home Care memória-gondozó részlegének vezetője.

Peter Reed, az Alzheimer Társaság programigazgatója egyetértett abban, hogy a jelenség gyakoriságát nehéz megbecsülni, de elmagyarázta, hogyan következhet be. „Az Alzheimer-kór egy progresszív kórfolyamat, ami az emlékezetet érinti. Az ebben szenvedők megfeletkezhetnek a hozzájuk közel állókról és képesek csak a pillanatnak élni” – közölte. A demenciával együtt élő embereknek azonban szintén szükségük van társadalmi kötődésre, érintkezésre és tartalmas kapcsolatokra" – tette hozzá.

Az Alzheimerben szenvedők közti kapcsolat szinte gyermeki románcban megnyilvánulhat meg, ahol a pár mindössze egymás kezét fogja. A szexuális kapcsolat sem ismeretlen azonban. „Nemi kapcsolat? Az emberek valóban új kapcsolatokat alakítanak ki, melyek a legkülönbözőbb jellegűek lehetnek” – mondta el Reed. – „Bár memóriazavaruk van, nem gyerekek. Míg az, hogy egymás kezét fogják, a törődés, a bajtársiasság és a bensőségesség jele, ám könnyen válhat fizikaibb kapcsolattá” – nyilatkozta Dessel.

A családok számára fájó lehet látni, ahogy az apa vagy anya, férj vagy feleség új életet kezd valaki mással, még ha nehézséget is jelent számukra, hogy visszaemlékezzenek gyermekeikre és házastársukra.

„Ha a házasság boldog volt, ez rendkívül bántó lehet, és a család szomorúsággal és fájdalommal reagálhat” – mondta el Dessel. Hozzátette azonban, hogy az a beteg, aki új kapcsolatot kezd, valójában nem csalja meg a házastársát. „Ezek a kapcsolatok nem házasságtörésen vagy hűtlenségen alapszanak. Az Alzheimer-kórban szenvedők rengeteget veszítenek a múltjukból, és nagyon gyakran semmire sem emlékeznek az életükből, csak a napi tapasztalataikra. Az adott pillanatban élnek, az addigi életük gazdagsága nélkül.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alzheimer_kor_hutlenseg_megcsalas_szex