Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Videojáték segíti a gátlások leküzdését

Egy, a kanadai McGill Egyetem által kifejlesztett videojáték segítheti a gátlások embereket szorongásaik leküzdésében és a szociális beilleszkedésben. A megfigyelések szerint a videojáték hatására agyunkban csökkent a stresszért felelős hormon, a kortizol termelődése.

„Tudtuk, hogy lehetséges olyan játékokat készíteni, amelyek hatással vannak a szociális kapcsolatokra, de nem gondoltuk volna, hogy az emberek életét ennyire megváltoztathatja egy egyszerű játékprogram” – nyilatkozta Mark Baldwin professzor, a McGill Egyetem munkatársa.

A professzor és csapata úgy alkották meg a játékot, hogy az a szociális kapcsolatokat mindig a pozitív oldalról mutassa be, és arra tanítsa a játékosokat, hogy kudarc esetén sem szabad magukba zuhanniuk. A játék megalkotása során figyelembe vették a legújabb kutatásokat is, melyek szerint napi stressz-adagunk jelentős része a szociális kapcsolataink során felmerülő problémákból származik.

Még 2004-ben 56 tanuló bevonásával készült egy felmérés, melynek során a résztvevőknek a Mátrix című játékkal kellett játszaniuk, ami a kísérlet végére jelentősen megváltoztatta szociális viselkedésüket. Ezután számos felmérés készült, melyek a videojátékoknak az ember stressztűrő képességére gyakorolt hatását vizsgálták.

A mostani kísérletben 23-an vettek részt, a játéknak pedig az volt a lényege, hogy a képernyőn elúszó arcok közül a mosolygósakat kellett kiválasztani. Baldwin professzor szerint a játék a pozitívabb életfelfogásra nevel.

A kísérlet minden napján önbizalommal kapcsolatos teszteket és egy stressznaplót kellett kitölteniük az alanyoknak, valamint nyálmintát is vettek tőlük, amire a szervezet kortizol-szintjének mérése miatt volt szükség. Az eredmények szerint a játék hatására 17%-kal csökkent a résztvevők szervezetének kortizoltermelése a kontrollcsoporthoz képest, akik ugyanezt a játékot játszották, csak mosolygós arcok nélkül.

„Rengeteg felhasználási lehetősége van egy ilyen játéknak” – magyarázza Baldwin professzor. „A kórosan önbizalom-hiányosoknak éppúgy segíthet, mint a pánikbetegeknek, vagy azoknak a sportolóknak, akik állandóan a teljesítményük miatt aggódnak. Igazán hasznos lehet mindenki számára.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/stressz_videojatek_szorongas_kortizol