Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Csupán hatféle ételt ehet az allergiás kisfiú

Mindössze hatféle ételt fogyaszthat az a 12 éves brit kisfiú, aki minden másra allergiás. Tylor Savage tányérjára a csirke vagy tonhal mellé burgonya és sárgarépa kerülhet, desszertként pedig szőlő vagy alma jöhet szóba.

Az amerikai MSNBC csatornának nyilatkozó fiú meglehetősen unja az egyoldalú kosztot, de nem panaszkodik, mert tudja, hogy a többi ételtől megbetegedne.

Tylor 4 éves volt, amikor először lett igazán rosszul egy étkezés után, 6 éves korára pedig még súlyosabbá vált a hasmenés és a hányás, de az orvosok, akik az emésztési problémáktól a vírusos gyomorfertőzésig mindenre gondoltak, nem tudták megállapítani, mi okozza a szörnyű rosszulléteket. 10 évesen Tylor helyzete kétségbeejtővé vált: elájult, teste görcsökbe rándult, emésztőrendszere mindkét végén vérzett, fejlődése megállt, és súlya alig 23 kg-ra csökkent. Kezelőorvosai eltávolították a vakbelét, azt gondolván, ez állhat a háttérben, de a fiú állapota cseppet sem javult.

Tavaly szeptemberben egy londoni kórházban, ahol már fél éve végeztek különböző vizsgálatokat rajta, az orvosok rájöttek, hogy problémáit egy rendkívül ritka betegség, az eozinofil enteropátia okozza. A betegség lényege, hogy a bélrendszer túl sok fehérvérsejtet termel, amik megtámadják az elfogyasztott ételeket, így allergiás reakciót okoznak. Az orvosok felfedezték, hogy a fiú szinte mindenre allergiás volt, amit evett: búzára, gluténre, tejtermékekre, tojásra és szójára egyaránt.

A felfedezés után Tylort folyékony tápszerrel kezdték el táplálni az orrán át levezetett gyomorszondán keresztül, majd fokozatosan egy-egy ételt etettek vele, hogy kiderüljön, mit tolerál a szervezete. Fehérjeforrásként nemrég óta csirkét és tonhalat is ehet.

Bár Tylor újra ehet, még mindig szüksége van tápszer formájában bevitt vitaminokra és ásványi anyagokra. Az orrán levezetett szonda miatt fájdalmas sebek lettek az orrában, ezért ezt májusban egy, a gyomrába helyezett porttal cserélték fel, éjszakánként ezen keresztül kapja meg a tápszert.

Amióta szilárd ételt is ehet, Tylor újra nőni kezdett, és a tavalyi évhez képest, amikor mindössze tíz napot volt iskolában, idén még csak egy napot hiányzott. Újra van energiája, sportol, és a barátaival játszik; és mivel számos ételt biztosan fogyaszthat, ezek fokozatos bevezetése után az étrendje is bővülni fog.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/etel_allergia_eozinofil_enteropatia