Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A hatásos fogyókúra egyetlen titka

A régimódi kalóriabevitel-csökkentés és a rendszeres testmozgás valóban hosszútávú testsúlycsökkenést eredményez – derül ki a Journal of the American Dietetic Association-ban megjelent áttekintő tanulmányból.

A szerzők 80, a témában megjelent közlemény elemzése alapján jutottak arra az eredményre, hogy a kalóriabevitel megszorítása – testedzéssel vagy anélkül – a leghatékonyabb módja a leadott kilók távoltartásának, akár négy éven túl is.

Az elemzett kutatásokban résztvevők súlycsökkenése átlagosan 5-8,5 kg volt, melynek egy részét azért idővel rendszerint visszahízták. A kutatás vezetője, Marion J. Franz dietetikus és egészségügyi tanácsadó véleménye szerint ha a fogyni vágyók be tudják tartani a diétát és valóban rendszeresen mozognak, hosszú távon is sikerülhet megtartani a fogyókúrával elért alacsonyabb testsúlyukat.

A vizsgált tanulmányok különböző fogyókúrás módszereket vetettek össze. Volt, ahol csak általános tanácsokat adtak a résztvevőknek, mások segítséget kaptak a testmozgásban, de az étrend összeállításában nem, végül olyan kutatás is készült, mely súlycsökkentő gyógyszerek hatásosságát vizsgálta. Általánosságban az energiabevitel megszorítása bizonyult a leghatékonyabbnak.

A résztvevők rendszerint 6 hónap alatt érték el a legalacsonyabb testsúlyt, melyből később már akkor sem sikerült leadni, ha folytatták a diétát és testmozgást. Emiatt a szakemberek azt ajánlják, hogy fél év után már nem érdemes további fogyásra számítani, és a további cél az elért súly fenntartása lehet. Ha azonban valaki teljesen abbahagyja a fogyókúrát, nagy valószínűséggel visszajönnek a nehezen leadott kilók.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hatasos_fogyokura_csokkentett_kaloria_bevitel